Η Σαουδική Αραβία πρόκειται να υποδεχθεί περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες φέτος, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Oxford Economics. Αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να επωφεληθούν από αυτή τη δυναμική και να εξερευνήσουν ευκαιρίες στον ακμάζοντα τουριστικό τομέα του Βασιλείου στην Arabian Travel Market (ATM) 2024, που θα πραγματοποιηθεί στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι (DWTC) από τη Δευτέρα 6 έως την Πέμπτη 9 Μαΐου.

Πέρυσι, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αναθεώρησε τον συνδυασμένο εγχώριο και διεθνή στόχο επισκεπτών για το 2030 σε 150 εκατομμύρια. Εν μέσω συνεχών επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού, της φιλοξενίας και της αναψυχής, καθώς και μιας σειράς φιλόδοξων μεγάλων έργων, το Βασίλειο στοχεύει να αυξήσει την οικονομική συνεισφορά του τουριστικού του τομέα στο 10% του εθνικού ΑΕΠ μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Η ATM 2024 θα φιλοξενήσει μια επιλογή εκθετών υψηλού προφίλ από τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων των SAUDIA, flynas, NEOM, Dur Hospitality, AMSA Hospitality και της Βασιλικής Επιτροπής για την AlUla. Οι πρώτοι εκθέτες θα αποτελούν σχεδόν το 17% της συνολικής συμμετοχής της Σαουδικής Αραβίας, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις Cruise Saudi, Tabuk Investment and Tourism Co., Al Badiah Transportation, Sixth Gulf και Fairmont Mekka Clock Tower.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας υπογραμμίζουν μια αύξηση των εισερχόμενων επισκεπτών το πρώτο εξάμηνο του 2023. Το Βασίλειο υποδέχθηκε 14,6 εκατομμύρια τουρίστες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που αντιπροσωπεύει αύξηση 142% από έτος σε έτος. Έντονη άνοδος καταγράφηκε και στο τμήμα εσωτερικού τουρισμού της χώρας, με αύξηση δαπανών 16% και μέση διάρκεια διαμονής 6,3 διανυκτερεύσεων – από 4,6 διανυκτερεύσεις την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Η δυναμική οικονομία της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται έτοιμη να προωθήσει την ανάπτυξη σε ολόκληρο τον ευρύτερο Κόλπο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις Παγκόσμια Οικονομικές Προοπτικές. Η οικονομία της χώρας αναμένεται να επεκταθεί κατά 4,1% φέτος, συμβάλλοντας στην αναμενόμενη αύξηση 3,6% του συνδυασμένου ΑΕΠ των χωρών του ΣΣΚ κατά το 2024.

Σύμφωνα με το θέμα , «Ενδυναμώνοντας την Καινοτομία: Μεταμορφώνοντας τα Ταξίδια μέσω Επιχειρηματικότητας», η 31η έκδοση της ΑΤΜ θα φιλοξενήσει και πάλι υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ηγέτες του κλάδου και επαγγελματίες του ταξιδιού από όλη τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο, ενθαρρύνοντάς τους να σφυρηλατήσουν νέες σχέσεις, να ανταλλάξουν γνώσεις και να εντοπίσουν καινοτομίες που μπορούν να αναδιαμορφώσουν το μέλλον των παγκόσμιων ταξιδιών και τουρισμού. Από νεοφυείς επιχειρήσεις έως καθιερωμένες επωνυμίες, η επερχόμενη έκθεση θα αναδείξει πώς οι καινοτόμοι ενισχύουν τις εμπειρίες των πελατών, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και επιταχύνουν την πρόοδο προς ένα καθαρό μηδενικό μέλλον για τον κλάδο.

Με βάση το θέμα «Working Towards Net Zero» της ATM 2023, τα περιβαλλοντικά υπεύθυνα ταξίδια θα αποτελέσουν άλλη μια βασική εστίαση φέτος. Με ενημέρωση από το Έτος Αειφορίας των ΗΑΕ και την πιο πρόσφατη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι πέρυσι, η ATM 2024 θα διερευνήσει πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η καινοτομία για να βοηθήσει στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs), δημιουργώντας έναν πιο πράσινο τομέα ταξιδιών και τουρισμού για τις μελλοντικές γενιές.

Περισσότεροι από 40.000 επαγγελματίες του ταξιδιωτικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων 30.000 επισκεπτών, παρακολούθησαν την 30η έκδοση της ATM τον Μάιο του 2023, σημειώνοντας νέο ρεκόρ έκθεσης.