Μια σειρά από GIF που παρουσιάζουν μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε διάφορα σημεία του κόσμου παρουσίασε η εταιρεία NeoMam.

Αν και τα έξι μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού έχουν σήμερα υποστεί μεγάλες φθορές -και έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ανθρώπινης κληρονομιάς που κινδυνεύει από την UNESCO- τα GIF, ψηφιακά, αποκαθιστούν τα μνημεία δείχνοντας το πώς θα φαίνονταν αν δεν είχε περάσει από πάνω τους ο χρόνος – και ο άνθρωπος.

Σε αυτή τη σειρά περιλαμβάνεται ο ναός στην Παλμύρα (σημερινή Συρία), τα ερείπια της Χάτρα (σημερινό Ιράκ), τα νησάκια τα οποία σχηματίζουν το Ναν Μόντολ (Μικρονησία), η Μεγάλη Λέπτιδα ή Leptis Magna (σημερινή Λιβύη), ο «Βράχος» (Ιερουσαλήμ) και το Φρούριο Σαν Λορένσο (Παναμάς).

Η UNESCO χαρακτήρισε αυτά τα μνημεία «επίφοβα να καταστραφούν» λόγω φυσικών και ανθρωπογενών απειλών, όπως σεισμοί, ένοπλες συγκρούσεις και αστικοποίηση.

Το έργο υλοποιήθηκε από το NeoMam, σε συνεργασία με το BudgetDirect και την αρχιτέκτονα Γελένα Πόποβιτς και τα αποτελέσματα της εργασίας τους είναι προσβάσιμα στον σύνδεσμο www.budgetdirect.com.

Την άνοιξη του 2018 είχε παρουσιάσει -στο πλαίσιο προγράμματος για την Expedia και σε συνεργασία με τη Μάγια Βρόνσκα και το σύζυγό της, τον Πζέμεκ Σομπιέσκι – «αναστηλώσεις» με αρχιτεκτονικά GIF μνημείων συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, όπως ο Παρθενώνας.