mastiha shopΜε ρυθμό ανάπτυξης 10% για φέτος και πωλήσεις στα 5,07 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο (έναντι 4,1 πέρσι), η Mediterra, η εταιρεία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του δικτύου των mastiha shops, δείχνει να αφήνει πίσω της την κρίση. Μετά από μια δύσκολη διετία (την περίοδο 2009-2010) εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που ξεκίνησε στην Ελλάδα, αλλά και των αναταραχών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου εξάγεται το 60%- 70% της παραγωγής μαστίχας, η εταιρεία, εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το 2008, ετοιμάζεται τώρα για νέα ανοίγματα. Τον Αύγουστο άνοιξε μέσω franchise το πέμπτο κατάστημα mastiha shop στη Σαουδική Αραβία και όπως σημειώνει στο Capital.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Mediterra Γιάννης Μανδάλας, μέσα σε αυτό το μήνα θα κάνει εγκαίνια το πρώτο κατάστημα στο Ντουμπάι.

Στο πλάνο της εταιρείας είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να ανοίξει το δεύτερο κατάστημα στην Κωνσταντινούπολη και το πρώτο στη Σμύρνη. Ήδη έχει επεκταθεί σε Κύπρο και Νέα Υόρκη. Αν και η εταιρεία δεν απορρίπτει σε καμία περίπτωση την ευρωπαϊκή αγορά, προτεραιότητα έχουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και η Τουρκία, οι οποίες γνωρίζουν καλά την αγορά της μαστίχας.

Η εταιρεία «έτρεξε» το 2011 και το 2012 με ρυθμό ανάπτυξης που άγγιξε το 25% παρά το γεγονός πως η πτώση της εσωτερικής αγοράς συνεχιζόταν. Οι καταστροφικές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2012 στη Χίο, η οποία σύμφωνα με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών (της οποίας θυγατρική είναι η Mediterra) έκαψε το 40% των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων προκαλώντας οικονομική ζημιά άνω των 4 εκατ. ευρώ, ήταν όπως σημειώνει ο κ. Μανδάλας «το κερασάκι στην τούρτα».

Το γεγονός όμως πως η Ένωση πάντα διατηρούσε απόθεμα στην παραγωγή δεν επηρέασε την εμπορική πορεία των mastiha shops, ούτε την παραγωγή προϊόντων μαστίχας. Πάντως, παρά το ότι θα χρειαστεί περίπου μια δεκαετία προκειμένου να ξεπεραστεί η ζημιά που προκάλεσαν οι φωτιές, τα μαστιχόδεντρα ανανεώνονται συνεχώς λόγω της αυξημένης ζήτησης, ενώ γίνονται εντατικές προσπάθειες να σωθούν όσα δεν κάηκαν ολοκληρωτικά.

Η Mediterra, η οποία ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2002, στα πλαίσια του σχεδίου αναδιοργάνωσης της ‘Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου εμφάνισε στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου καθαρά κέρδη 169 χιλ. ευρώ (έναντι 107 χιλ. πέρσι) και όπως προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Μανδάλας και το δεύτερο εξάμηνο θα είναι εξίσου θετικό.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή:www.capital.gr