Η Διεθνής  Ένωση Επιχειρηματικού Τουρισμού (GBTA) δημοσίευσε έκθεση την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζοντας ότι μέχρι το 2015, η Κίνα προβλέπεται να γίνει κορυφαία ταξιδιωτική αγορά του κόσμου των επιχειρήσεων, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στις σχετικές στατιστικές.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Κίνα θα αυξηθούν κατά 17% το 2012 και 21% το 2013, και σε 202 και 245 δις δολάρια, αντίστοιχα.

Αυτή η είδηση ήρθε ένα μήνα μετά από τον τουριστικό φορέα των ΗΠΑ  US Travel Association, όπου ζήτησε μέσω του επικεφαλής του Roger Dow από το Κογκρέσο να καταστεί ευκολότερη για τους ταξιδιώτες από την Ασία οι διαδικασίες για να διέλθουν από τα αεροδρόμια των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας παράλληλα τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που έχουν καταγραφεί και επηρεάζουν αρνητικά ειδικά τους Κινέζους επισκέπτες.

Σχεδόν το ένα τέταρτο της αύξησης του μεγέθους του εξερχόμενου τουρισμού κατά τα τελευταία δύο χρόνια προέρχεται από τέσσερις χώρες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, την  Αυστραλία, την Κίνα, την Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Οι τουριστικές δαπάνες από τις τέσσερις αυτές χώρες το 2011 ήταν η βασική αιτία υποστήριξης των 233.000 θέσεων εργασίας στον τουρισμό των ΗΠΑ που αυξήθηκαν κατά 14.200 θέσεις από το 2010.

Όλα αυτά δείχνουν την σημαντικότητα του επισκέπτη από την Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού για τις ΗΠΑ. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους διεθνείς προορισμούς οι οποίοι συνεχώς προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό και τα ποσοστά από τις τουριστικές αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού.

Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον όλων των μεγάλων τουριστικών προορισμών για την τουριστική αγορά της Κίνας των 1,3 δις ανθρώπων που με αυξητικό ρυθμό δημιουργούν την τάξη των εν δυνάμει τουριστών/επισκεπτών που σήμερα εντοπίζεται στα 100 εκ. πληθυσμού.

Σύμφωνα με έκθεση του 2011 PhoCusWright, κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2009, όταν η τουριστική δαπάνη διεθνώς μειώθηκε, της Κίνας αυξήθηκε κατά 3% και το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 9,1%, δημιουργώντας νέα δεδομένα στον χώρο του τουρισμού και ειδικά στα προγράμματα για την προσέλκυση Κινέζων τουριστών από τους διεθνείς προορισμούς.

Το 2010 ήταν το έτος όπου η ακαθάριστη ταξιδιωτική δαπάνη από τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού έφτασε στα 255.8 δις δολ. ΗΠΑ ξεπερνώντας έστω και ελάχιστα την αντίστοιχη δαπάνη των ΗΠΑ που έφτασε τα 255.2 δις δολ. ΗΠΑ, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην διεθνή τουριστική αγορά. Η εκτίμηση για το 2012 για την ταξιδιωτική δαπάνη από την Ασία και τον Ειρηνικό θα ξεπεράσει τα 290.4 δις δολ. ΗΠΑ.

Για όλους τους διεθνείς φορείς του τουρισμού (WTTC – Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδιών) θεωρείται επιτακτική ανάγκη από την πλευρά των τουριστικών επιχειρήσεων των τουριστικών προορισμών να αποκτήσουν μερίδιο στην τουριστική αγορά της Ασίας και του Ειρηνικού, ιδιαίτερα όταν τα τελευταία 10 χρόνια η κίνηση στα 4 μεγαλύτερα αεροδρόμια της Κίνας έχει υπερδιπλασιαστεί και ήδη υπάρχει προγραμματισμός για την δημιουργία 100 νέων διεθνών αεροδρομίων για τα επόμενα 10 χρόνια στην περιοχή!!!

Οι προβλέψεις αυτές δημιουργούν σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην αύξηση της τιμής των καυσίμων, στην παράδοση νέων αεροσκαφών από τις αεροπορικές βιομηχανίες της AIRBUS και BOING, στις εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων (μόνο η Starwood ετοιμάζει 16 νέα ξενοδοχεία για τα επόμενα 3 χρόνια), κλπ. Εκτιμάται ότι η τουριστική δαπάνη της Κίνας για τα επόμενα 20 χρόνια θα φτάσει στο 1.3 τρις δολ. ΗΠΑ!!!

 Τέλος, οι συντηρητικές εκτιμήσεις καταλήγουν ότι η αύξηση στην τουριστική δαπάνη και συνεπώς στην ευρύτερη τουριστική δραστηριότητα θα έχει την μορφή χιονοστιβάδας, γεγονός που αναγκάζει όλους τους εμπλεκόμενους στο τουριστικό κύκλωμα να διεκδικήσουν ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς στην τουριστική αγορά της Ασίας και του Ειρηνικού με προμετωπίδα φυσικά την αχανή τουριστική αγορά της Κίνας.

Χρήστος Νικολαΐδης