Στο “κόκκινο” εξακολουθούν να βρίσκονται οι σχέσεις ξενοδόχων-ξενοδοχοϋπαλλήλων λίγες μέρες μετά την επίσημη έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου που αναμένεται να είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών τόσο από πλευράς κίνησης, όσο από πλευράς τζίρου. 

Aύριο, Τετάρτη 20 Ιουνίου, θα γίνει η 1η συνάντηση στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού – Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΠΟΕΕ – ΥΤΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), μετά την αποτυχία των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας κλαδικής σύμβασης. 

Το κλίμα μεταξύ των ξενοδόχων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι εκρηκτικό καθώς: 

• οι ξενοδόχοι ζητούν μεσοσταθμική μείωση των αποδοχών των ξενοδοχοϋπαλλήλων 20%. 

• οι ξενοδοχοϋπαλλήλοι την αρνούνται, έχουν αποφασίσει απεργίες για την Τρίτη 26 Ιουνίου και στις 10-11 Ιουλίου (Τρίτη-Τετάρτη) και “ακτιβίστικες ενέργειες” κατά τη διάρκεια των απεργιών τους. Η συνδικαλιστική ηγεσία των ξενοδοχοϋπαλλήλων εκτιμά πως η αποδοχή της μείωσης των μισθών κατά 20%, θα οδηγήσει στην πραγματικότητα σε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις. Υπό αυτές τις συνθήκες και δεδομένου ότι δεν έχει συσταθεί ακόμα η νέα κυβέρνηση και δεν έχει αποκρυσταλλωθεί το ακριβές πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, το πιο πιθανόν είναι να υπάρξει και δεύτερη συνάντηση στον ΟΜΕΔ μετά από εκείνη που έχει ήδη προγραμματιστεί. 

• στις 18 Ιουλίου ξεκινά η μετενέργεια της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης που έχει λήξει από από τις 14 Μαΐου. Αυτό σημαίνει πως αν δεν υπογραφεί μια νέα κλαδική σύμβαση, αναμένεται η διόγκωση του κύματος των ατομικών συμβάσεων απασχόλησης με ιδιαίτερα δυσμενείς όρους για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ξενοδοχείου στην Κατερίνη, όπου υπεγράφη επιχειρησιακή σύμβαση μεταξύ του εργοδότη και της “ένωσης προσώπων” (εργαζομένων) για μισθούς στο ύψος της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή πολύ κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας όπου υπεγράφη σύμβαση για μισθούς 20% υψηλότερους από την ΕΓΣΣΕ (αλλά αρκετά χαμηλότερους από τη σύμβαση του κλάδου). Ιδιαίτερα πιεστικοί προς αυτήν την κατεύθυνση εμφανίζονται κυρίως οι ιδιοκτήτες των μικρών ξενοδοχείων. 

• Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι κορυφαίοι επιχειρηματικοί παράγοντες του ελληνικού τουρισμού κατά την επίσημη έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου (10-15 Ιουνίου) είναι πως η απασχόληση στον κλάδο αυτό θα είναι κατά 7 έως 13% μικρότερη από πέρσι (50.000 έως 100.000). Αντίστοιχη με την εκτιμώμενη ποσοστιαία μείωση της απασχόλησης (γύρω στο 10%) εκτιμάται ότι θα είναι η μείωση της τουριστικής κίνησης. Καταλυτικό πλήγμα θα δεχθούν ιδιαίτερα οι 1200 ξενοδοχειακές μονάδες που επιβίωναν ουσιαστικά από τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού, τα οποία καταργούνται από φέτος.

Δημήτρης Κατσαγάνης

Πηγή: capital