«Προσπαθούμε να εφαρμόζουμε υλοποιούμε ένα συνεκτικό οικονομικό πρόγραμμα, σε πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην εκπομπή του Alpha 98,9 “Τρίποντο στην οικονομία” και στον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη

Σε ότι αφορά τον πτωχευτικό και τον φορέα, που θα διαχειρίζεται τα ακίνητα όσων πτωχεύσουν, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Είναι γνωστό ότι ο φορέας δεν έχει συσταθεί ακόμα, γιατί πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Οι προβλέψεις που αφορούν την προστασία ενός πολίτη με την πρώτη κατοικία ισχύουν και εφαρμόζονται.

Για παράδειγμα, υπάρχει ρύθμιση οφειλών με τον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό, προς το δημόσιο έως 240 δόσεις και προς τράπεζες σε έως 420 δόσεις και υπάρχει και ρύθμιση που παρέχει κρατική επιδότηση δανείων πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών για 5 έτη.

Ουσιαστικά αυτά υπάρχουν, καθώς και η διαγραφή οφειλών που παρέχει την δεύτερη ευκαιρία, μέσω πτώχευσης.

Ο φορέας θα επαναλειτουργήσει τους επόμενους μήνες, νωρίτερα σίγουρα από τον χρόνο που απαιτείται, για να πτωχεύσει κάποιος και να βρεθεί αντιμέτωπος με την έξωση από την πρώτη κατοικία τους».

«Σε ότι αφορά τις πάγιες δαπάνες, οι επιχειρήσεις που μπορούν να μπουν είναι πολύ λιγότερες, από εκείνες που θα μπορούσαν να μπουν σε οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα.

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία τα επαναλάβαμε και την Κυριακή.

Γνωρίζουν συνεπώς και οι λογιστές και οι επιχειρήσεις ποιες είναι εκείνες που δικαιούνται: Θα πρέπει να απασχολούν έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή 2 εργαζομένους μερικής απασχόλησης, θα πρέπει να έχουν 30 τοις εκατό μείωση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 κ.α.

Επομένως, μειώνεται πολύ ο αριθμός των επιχειρήσεων. Η πρώτη εκτίμηση που έχουμε κάνει είναι ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων δεν θα υπερβεί τις 50.000. Θα δούμε βέβαια και τα στοιχεία, που θα υποβληθούν.

Για αυτόν τον αριθμό των επιχειρήσεων θα μπορούσε να υπήρχε μια ιδιαίτερη πρόνοια έτσι ώστε να προηγηθούν στα έντυπα, που είναι ήδη διαθέσιμα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία 17 Ιουνίου.

Και αυτό γιατί θα πρέπει να ακολουθήσουν μία δεύτερη φάση, μέχρι αρχές Ιουλίου, για να μπορέσουν ουσιαστικά να πιστωθούν στους λογαριασμούς αυτών των επιχειρήσεων, τα χρήματα για τις μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, οι οποίες ξεκινούν να καταβάλλονται από τον Ιούλιο και μετά.

Αυτό που επιδιώκουμε, είναι να βοηθήσουμε και εμείς τις επιχειρήσεις. Βάζουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες, για να μπορέσουν γρήγορα να γίνουν εκταμιεύσεις στον κάθε πολίτη, νοικοκυριό ή επιχείρηση, αλλά παρακολουθούμε κάθε φορά και την πραγματικότητα», σημείωσε

«Τα μέτρα καλύπτουν τις επιχειρήσεις, που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί. Πιο συγκεκριμένα, καλύψαμε τις επιχειρήσεις με τις επιστρεπτέες προκαταβολές και αρχόμαστε τώρα να προσθέσουμε βοήθεια σε συγκεκριμένη περίμετρο επιχειρήσεων.

Θα μπορούσα να αναφέρω και το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», που επίσης βοηθάει, επιδοτώντας το κράτος ουσιαστικά την δόση του δανείου της επιχείρησης(υπέβαλαν συνολικά 41.437) προς της τράπεζα.

Η «ΓΕΦΥΡΑ 2» αφορά περισσότερο επιχειρήσεις και όχι ελεύθερους επαγγελματίες, που είχαν εξυπηρετηθεί και από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 1».

Υπάρχουν συμπληρωματικά εργαλεία, τα οποία ενισχύουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων, που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.

Και μάλιστα, προσπαθούμε να αυτά τα εργαλεία, όσο γίνεται να έχουν ανταπόκριση σε μεγαλύτερη περίμετρο επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα, στο μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών, βάζουμε την μείωση τζίρου, αλλά ουσιαστικά δεν μπαίνουμε στην λογική, που αρχικά είχαμε αναδείξει όταν ανακοινώναμε το μέτρο τον Φεβρουάριο και για αντίστοιχο ποσοστό ζημιάς.

Ο σκοπός είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, στην σταδιακή έξοδο από την υγειονομική κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Σταϊκούρας.

«Έρχομαι να σας προσθέσω το μέτρο της μείωσης των ενοικίων και των αναστολών ρυθμισμένων φορολογικών υποχρεώσεων και για τον μήνα Ιούνιο, σε συγκεκριμένους κλάδους.

Πλήρη απαλλαγή για επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, τα γυμναστήρια και επιχειρήσεις, στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα και μειωμένο ενοίκιο κατά 40 τοις εκατό για το λιανεμπόριο και την κύρια κατοικία των εργαζομένων.

Με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, φαίνεται ότι ο μήνας Ιούνιος θα είναι ο τελευταίος μήνας των ευνοϊκών ρυθμίσεων, σε ότι αφορά την υποχρέωση καταβολής ενοικίων», συμπλήρωσε.

«Συνεχίζουμε και είμαστε κοντά στην επιχειρηματικότητα, παρ’ όλο που οι επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει και λειτουργούν εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα», είπε κλείνοντας ο Υπουργός Οικονομικών στον Alpha 98,9.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ