Αυξάνεται συνεχώς η δημοτικότητα για μέρη σε όλον τον κόσμο που συνδέονται με τραγικά γεγονότα, κυρίως λόγω της αυξανόμενη ανάγκης των σύγχρονων τουριστών να ζήσουν μοναδικές και ίσως ακραίες εμπειρίες.

Υπό αυτή την έννοια ο όρος “σκοτεινός τουρισμός” περιλαμβάνει πολύ διαφορετικές πρακτικές και δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα, ο πολιτιστικός τουρισμός, ο εκπαιδευτικός τουρισμός, ο κινηματογραφικός τουρισμός, ο περιπετειώδης τουρισμός.

Αποτελείται από μια σειρά τοποθεσιών ανάλογα με το θέμα ή τον τόπο της επίσκεψης: χώρους εκτελέσεων και θανάτου, χώρους μαζικής εξόντωσης ή θανάτου, δολοφονίας, πεδία μάχης ή μέρη όπου έχασαν τη ζωή διάσημοι άνθρωποι (James Dean, John Fitzgerald Kennedy -μαυσωλεία και νεκροταφεία), περιοχές που σχετίζονται με τη δουλεία, τοποθεσίες που έχουν πληγεί από περιβαλλοντικές καταστροφές όπως τυφώνες, τσουνάμι, φυλακές, προσομοιώσεις γεγονότων που σχετίζονται με θάνατο και καταστροφή.

Οι ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται για τις σκοτεινές τουριστικές εμπειρίες προέρχονται από διάφορες ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων καθώς και των νέων μαθητών. Μερικοί από αυτούς προσελκύονται από τις πολιτιστικές και ιστορικές πτυχές των τόπων ενώ άλλοι αναζητούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φύση.

Οι πιο δημοφιλείς σκοτεινοί τουριστικοί προορισμοί περιλαμβάνουν το κάστρο Bran στη Ρουμανία, τις κατακόμβες του Παρισιού στη Γαλλία, το Άουσβιτς στην Πολωνία, το Sleepy Hollow, το Salem, τη Νέα Ορλεάνη και το κρατικό καταφύγιο στην Αμερική, τη Νάπολη στην Ιταλία και πολλά άλλα.

Στην Ευρώπη, οι τουρίστες μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή 49 νεκροταφείων αναγνωρισμένων από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως πολιτιστικών τοποθεσιών.

Βρίσκονται σε 37 πόλεις σε 16 χώρες και η Ισπανία έχει τα περισσότερα νεκροταφεία στη διαδρομή.

Ένα από τα παραδείγματα βιωματικών περιηγήσεων που σχετίζονται με το σκοτεινό τουρισμό είναι ειδικές εκδρομές που προσφέρονται στα σύνορα του Μεξικού. Οργανώνονται νυχτερινοί περίπατοι που προσομοιώνουν τη διέλευση των συνόρων με τις Ηνωμένες Πολιτείες από μετανάστες χωρίς έγγραφα. Η διαδρομή αποτελείται από βιωματικές και συναισθηματικές συνθήκες όπως η διέλευση των σηράγγων και η υποκίνηση της απαγωγής από φανταστικούς διακινητές ανθρώπων.

Η διακίνηση ναρκωτικών είναι το θέμα των περιηγήσεων ναρκωτικών που προσφέρονται στην Κολομβία. Οι επισκέπτες θα εξερευνήσουν πολλά μέρη που συνδέονται με το περίφημο διακινητή ναρκωτικών Pablo Escobar.

Επιπλέον, ο εμφύλιος πόλεμος είναι το θέμα των διαφόρων περιηγήσεων στην Ισπανία. Περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο επισκέψεις σε καταφύγια και δεξαμενόπλοια κατά των αεροσκαφών.

Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί τύποι περιηγήσεων εμπίπτουν στην ομπρέλα του «σκοτεινού τουρισμού» με την τουριστική βιομηχανία να έχει ενισχυθεί από διάφορες πολεμικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και ως εκ τούτου αυξάνεται δυναμικά.