Το χειρότερο σενάριο για τον ελληνικό τουρισμό, επιβεβαιώνει το σημερινό ντόμινο εξελίξεων από την κατάρρευση της Thomas Cook.
Σήμερα, πολλές θυγατρικές του τουριστικού οργανισμού ανά την Ευρώπη, μπήκαν σε καθεστώς αφερεγγυότητας -σκορπώντας πανικό στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις -για να ξεφύγουν από τις “οικονομικές δεσμεύσεις και ενδεχόμενες υποχρεώσεις” με την μητρική εταιρεία.

Το πρώτο σοκ ήρθε από την γερμανική επιχείρηση του Thomas Cook που υπέβαλε αίτηση για αφερεγγυότητα σε μια κίνηση που αποσκοπούσε στο διαχωρισμό των εμπορικών σημάτων και των δραστηριοτήτων της από τον αποτυχημένο γονέα της.
Aπό το σύνολο των 3 περίπου εκατομμυρίων πελατών που φέρνει η Thomas Cook στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο κομμάτι είναι Βρετανοί και Γερμανοί.

“Λυπάμαι που η αρχική μας εκτίμηση επιβεβαιώνεται. Η αίτηση πτώχευσης του Γερμανικού βραχίονα του Thomas Cook αποδεικνύει ότι το πρόβλημα για τον τουρισμό είναι συστημικό. Απαιτείται ψυχραιμία από τους επαγγελματίες του χώρου και επιτέλους άμεσα μέτρα στήριξης της Πολιτείας”, αναφέρει χαρακτηριστικά στο twitter ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣETE, με αφορμή το ντόμινο πτωχεύσεων.

Η ολλανδική Thomas Cook ακύρωσε όλα τα ταξίδια μέσω της Thomas Cook Netherlands και της θυγατρικής εταιρείας Neckermann.
Ο πολωνικός βραχίωνας της Thomas Cook η Neckermann Polska, δήλωσε ότι έχει καταθέσει αίτηση αφερεγγυότητας.
Η Thomas Cook Retail Belgium έπαψε να μεταφέρει επιβάτες, ζητώντας προστασία από τους πιστωτές.
O γαλλικός βραχίονας της Thomas Cook ζήτησε προστασία από πιστωτές, από το Εμπορικό Δικαστήριο της Ναντέρ. Ο Νίκολας Ντελόρντ, πρόεδρος της Thomas Cook France, αναμένεται να κηρύξει την εταιρεία αφερέγγυα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι εξελίξεις από το ντόμινο καταρρεύσεων είναι χτύπημα για τους Ελληνες ξενοδόχους αφού οι ελπίδες για περιορισμό των απωλειών εξανεμίζονται.
Στην χώρα μας το πλήγμα είναι μάλλον ισχυρότερο για την Κρήτη, με το κόστος για το νησί να ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, καθώς το 70% της αγοράς έχει διασυνδέσεις με την Thomas Cook.

Ήδη, το ξενοδοχείο “Κύκνος” στο Ηράκλειο Κρήτης, ανακοίνωσε ότι βάζει πρόωρα λουκέτο για φέτος, λόγω πτώχευσης της Thomas Cook. Αν αυτή η σεζόν κλείσει πρόωρα τότε οι επιπτώσεις είναι δεδομένες και για τους εργαζόμενους.

Την αγωνία του εκφράζει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου για χιλιάδες συναδέλφους που δεν αποκλείεται να χάσουν τη δουλειά τους μετά την κατάρρευση της Τhomas Cook. Ζητούνται μάλιστα μέτρα στήριξης για όσους βρεθούν σε δεινή θέση.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έχει πραγματοποιήσει για το θέμα, επαφές με την γερμανική πρεσβεία και θα ακολουθήσουν και οι επαφές με την ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα.

Σήμερα ο υπουργός Τουρισμού διαβεβαίωσε με δήλωση του ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τους επαγγελματίες και εργαζομένους στον ελληνικό τουρισμό, ώστε να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της κατάρρευσης του Thomas Cook.

Τις επόμενες κινήσεις στήριξης του κλάδου από την κυβέρνηση θα κρίνει η συνολική αποτύπωση της κατάστασης στα ξενοδοχεία από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο. Κάτι που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η κυβέρνηση, παράλληλα με το ντόμινο πτωχεύσεων θυγατρικών του άλλοτε κραταιού ταξιδιωτικού οργανισμού καλείται να συντονίσει και την τεράστια επιχείρηση επαναπατρισμού των παραθεριστών που βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς να “ματώσει” σε κόστος.

Στην χώρα μας, στο επίκεντρο βρίσκονται από την πρώτη στιγμή οι διαδικασίες επαναπατρισμού. Στόχος είναι να κυλήσουν όλα ομαλά και να επιστρέψουν οι τουρίστες ασφαλείς στην χώρα τους.
Μέχρι στιγμής κάλυψη του κόστους φαίνεται να υπάρχει για τους τουρίστες από την Βρετανία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.
Η ευθύνη επαναπατρισμού αλλά και το κόστος διαμονής των ανθρώπων αυτών στην χώρα μας μέχρι να γίνει ο επαναπατρισμός αυτός, βαραίνει τις χώρες καταγωγής τους.
Παρ’ όλα αυτά στο υπουργείο Τουρισμού, βρίσκονται σε ανοικτή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν.