Η απαγόρευση εισόδου στη Σουηδία από χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ δεν θα παραταθεί και θα πάψει να ισχύει την 1η Απριλίου 2022.

Για την πρόληψη της εξάπλωσης του COVID-19, τον Μάρτιο του 2020 θεσπίστηκε προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη Σουηδία για αλλοδαπούς υπηκόους που ταξιδεύουν από χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ. Έχει παραταθεί τακτικά και η τρέχουσα απαγόρευση εισόδου ισχύει έως τις 31 Μαρτίου 2022.

Αρκετές χώρες της ΕΕ και του ΕΟΧ άρουν πρόσφατα τις απαγορεύσεις εισόδου στις αντίστοιχες χώρες τους. Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας θεωρεί ότι οι περιορισμοί εισόδου δεν αποτελούν πλέον αναλογικό μέτρο ελέγχου των λοιμώξεων.

Την 1η Απριλίου 2022, ο COVID-19 δεν θα χαρακτηρίζεται πλέον ως απειλή για τη δημόσια υγεία και κίνδυνος για την κοινωνία. Αν και η πανδημία δεν έχει τελειώσει, έχει εισέλθει σε μια νέα φάση χάρη στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας που ενέχει η κυρίαρχη παραλλαγή του ιού, το όμικρον.

«Έχουμε ήδη άρει την απαγόρευση εισόδου εντός της ΕΕ. Τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να μην παρατείνει την απαγόρευση εισόδου από τρίτες χώρες. Αυτό θα διευκολύνει πολύ όλους όσους έχουν αποτραπεί να έρθουν στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Morgan Johansson.

Η απαγόρευση εισόδου στη Σουηδία από χώρες εκτός ΕΕ/ΕΟΧ θα πάψει να ισχύει την 1η Απριλίου 2022. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν θα απαιτούνται πλέον πιστοποιητικά εμβολιασμού και δοκιμής κατά την είσοδο στη Σουηδία .