Η Σουηδία βρίσκεται στην πρώτη θέση της έκθεσης “δείκτης καλής χώρας”, η οποία κατατάσσει 163 χώρες για την συνεισφορά τους στην παγκόσμια κοινότητα.

Κριτήρια για τον “δείκτη καλής χώρας” είναι 35 ξεχωριστές κατηγορίες, σε 7 μεγάλες ενότητες που είναι: Επιστήμη και Τεχνολογία, Πολιτισμός, Διεθνής Ειρήνη και Ασφάλεια, Παγκόσμια Τάξη, Πλανήτης και Κλίμα, Ευημερία και Ισότητα και Υγεία και Ευεξία

Και όπως αναφέρει στα ξένα Μέσα ο Simon Anholt, ανεξάρτητος σύμβουλος πολιτικής και δημιουργός του δείκτη, “προέρχονται από πηγές όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Τράπεζα και τοπικές εκθέσεις.

Η Σουηδία δεν είναι ξένη προς τον κατάλογο των καινοτόμων χωρών.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, κατέλαβε την 3η θέση στον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας, κυρίως για τα πανεπιστήμια της και τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν έχει πέσει ποτέ κάτω από την τρίτη θέση”.

Η κυριαρχία της Σουηδίας στις κατηγορίες ισότητας και ευημερίας οφείλεται στην επιμονή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, τόσο στο κράτος της όσο και στο εξωτερικό.

Επίσης, συχνά αποστέλλει δικούς του γιατρούς για να βοηθήσει σε κρίσεις υγείας σε άλλες χώρες και να παρέχει βοήθεια κατά τη διάρκεια πανδημιών.