A380-emiratesΕλπίδες να «ζωντανέψει» ξανά η εικόνα του κέντρου δίνει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του ξενοδοχείου Athens Imperial στην πλατεία Καραϊσκάκη, ακίνητο που ανήκει στον όμιλο Βιοχάλκο. Σύμφωνα με στελέχη της Βιοχάλκο, έχουν ξεκινήσει ήδη συζητήσεις για τη μίσθωση του ξενοδοχείου, το οποίο είχε διακόψει τη λειτουργία του πριν από δύο χρόνια (στις 31 Μαΐου 2012), λόγω οικονομικών προβλημάτων της διαχειρίστριας εταιρείας, της «Ελληνική Τουριστική» του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Όπως σημειώνει όμως ο όμιλος, οι αποφάσεις για τη μίσθωση του ακινήτου δεν θα είναι «βιαστικές», αντιθέτως, και με δεδομένο πως η αγορά του τουρισμού θα κινηθεί ανοδικά το επόμενο διάστημα, θα περιμένει μέχρι να πετύχει το επιθυμητό αντίτιμο.

Η επαναλειτουργία του Athens Imperial έρχεται να προστεθεί στο γενικότερο κλίμα κινητικότητας των τελευταίων ημερών γύρω από το χώρο του ξενοδοχειακού real estate, απόρροια της αύξησης του τουριστικού ρεύματος (φέτος η εκτίμηση είναι ότι θα υποδεχτούμε 20 εκατ. τουρίστες από 18,5 που ήταν ο αρχικός στόχος), της ανάγκης για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και της ανάγκης για κλίνες.

Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία πενταετία, το ξενοδοχειακό δυναμικό μειώθηκε κατά 3.679 δωμάτια και 6.872 κλίνες, καθώς 81 μονάδες όλων των κατηγοριών και οκτώ μονάδες (οι οποίες έχουν τυπικά κλείσει, αλλά δεν έχει λήξει η άδεια λειτουργίας τους από τον ΕΟΤ), έβαλαν λουκέτο η μια μετά την άλλη στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, εξαιτίας των πιέσεων της οικονομικής κρίσης και της καθίζησης του τουρισμού.

Την αρχή έκανε το Grecotel Pallas Athena, που ανήκει στην κατηγορία των μπουτίκ ξενοδοχείων, του ομίλου Δασκαλαντωνάκη που άνοιξε στις αρχές του 2014 στη πλατεία Κοτζιά, δίπλα στο δημαρχιακό μέγαρο. Τα deals συνεχίστηκαν. Πριν μια εβδομάδα ο όμιλος ξενοδοχείων Ηλέκτρα αναδείχθηκε πλειοδότης στο διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Εκκλησία της Ελλάδος για τη μίσθωση για 40 χρόνια του εξαώροφου κτιρίου που φιλοξενούσε μέχρι πριν από λίγα χρόνια το υπουργείο Παιδείας, στην οδό Μητροπόλεως. Το πλάνο προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 220 κλινών, με τον όμιλο να ενισχύει την παρουσία του στο κέντρο, αφού λειτουργεί ήδη τα ξενοδοχεία Electra στο Σύνταγμα και Electra Palace στην Πλάκα. Η επένδυση αναμένεται να φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπονται 120 νέες θέσεις εργασίας.

Όλο και πιο έντονα ακούγεται τέλος η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου La Mirage στην πλατεία Ομονοίας, ιδιοκτησία του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας ,που παραμένει κλειστό από τον Ιούλιο του 2008. Όπως λέει το ρεπορτάζ, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει δώσει ήδη εντολή για τη συγκρότηση αρμόδιας επιτροπής διαπραγματεύσεων που θα αναλάβει το έργο των διαδικασιών εκμίσθωσης του κλειστού ξενοδοχείου, με ελεύθερη τιμή εκκίνησης στη διαπραγμάτευση.

Βίκυ Κουρλιμπίνη

Πηγή:www.capital.gr