Να μην προχωρήσουν στην ακύρωση του τρέχοντος διαγωνισμού  για το ελληνικό κτηματολόγιο καλεί ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας καθώς και την Διοίκηση της Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε. .

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η  ελληνική κοινωνία, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στερείται όλες τις θετικές συνέπειες αυτού του σημαντικού έργου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αυτό αποτελεί απαραίτητο μέσο για την ηλεκτρονική δυακυβέρνηση έως και για τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Το τελευταίο διάστημα ο Σ.Π.Μ.Ε  πληροφορείτει ότι το Δ.Σ. της Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε., καθώς και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, προσανατολίζονται στην ακύρωση σχετικού διαγωνισμού που διεξήχθη το 2013 (ΚΤΙΜΑ_13) και αφορούσε στην κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας (28 συμβάσεις) με ολοκληρωμένη τη διαγωνιστική διαδικασία (απομένει ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η υπογραφή των συμβάσεων). Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να εισάγει πρόσθετη αβεβαιότητα στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προέβλεπε ολοκλήρωση του έργου έως το 2020. Επίσης, ενισχύει την ήδη αυξημένη ανεργία των Μηχανικών αφού είχε εκτιμηθεί ότι θα δημιουργηθούν άμεσα 12.000 θέσεις εργασίας.

Ο Σ.Π.Μ.Ε. με γνώμονα το πραγματικό δημόσιο συμφέρον αισθάνεται την ανάγκη να παρέμβει επειδή :

  • Επιπλέον καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του Έργου στερεί απ’ την ελληνική κοινωνία αυτό το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο και ενδέχεται να δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα στην Οικονομία της Χώρας – αποτελεί στόχο Αξιολόγησης.
  • Τα τελευταία είκοσι έτη πάρα πολλά μέλη του Σ.Π.Μ.Ε., έχουν εξειδικευθεί στην εκπόνηση του Ελληνικού Κτηματολογίου και μαζί με άλλους επιστήμονες (Τοπογράφους Μηχανικούς, Δικηγόρους, κ.α.) συμμετέχουν στις ομάδες μελετών των 70 και πλέον εταιρειών που είναι υποψήφιοι ανάδοχοι.
  •  Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός είχε αρχικό προϋπολογισμό 803 εκ. ευρώ και στη συνέχεια το Υπουργείο, λόγω του μειωμένου ανταγωνισμού, μείωσε τα ισχύοντα τιμολόγια του 2007 (ΦΕΚ 1786/Β/2007) κατά 29% με νέα τιμολόγια (ΦΕΚ 2362/Β/2013) και κατά συνέπεια περιορίσθηκε ο προϋπολογισμός που τελικά προκηρύχθηκε στα 572 εκ. ευρώ.
  • Οι προτεινόμενες, από την Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε., νέες προδιαγραφές και η σύντμηση του χρονοδιαγράμματος μπορούν να έχουν εφαρμογή και στον τρέχοντα διαγωνισμό (ΚΤΙΜΑ_13), όπως άλλωστε προβλέπεται στη διακήρυξη, χωρίς οικονομική επιβάρυνση της Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε.
  •  Η ακύρωση του εν λόγω διαγωνισμού και επαναπροκήρυξή του, θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση του κτηματολογίου τουλάχιστον κατά τρία (3) έτη – αυτό πορίζεται από την μέχρι τώρα εμπειρία των προηγούμενων διαγωνισμών.
  • Πάρα πολλά μέληείναι εγκλωβισμένα και βρίσκονται σε 3ετή ομηρία με τα πτυχία τους δηλωμένα σε ομάδες μελετών ή/και ενταγμένα στα μελετητικά πτυχία των 70 εταιρειών που αναδείχθηκαν μειοδότες, αναμένοντας την υπογραφή των συμβάσεων, στερούμενοι άλλων επιλογών απασχόλησης (πρόσληψη σε άλλες μελετητικές εταιρείες, μετατροπή του μελετητικού πτυχίου σε εργολαβικό, απασχόληση σε εταιρεία του εξωτερικού κλπ), με συνεπακόλουθη τεράστια οικονομική ζημιά, η οποία προστίθεται στις οδυνηρές επιβαρύνσεις από το σχεδιαζόμενο θεσμικό πλαίσιο για το ασφαλιστικό και φορολογικό.