
Ένας ξενώνας, ένα ορεινό χωριό στην Μεσσηνία, η Αμπελιώνα, πάνω στο τρίστρατο Μεσσηνίας – Αρκαδίας – Ηλείας και ένας στόχος. Να γίνει προορισμός και να μπει στην ταξιδιωτική μας ατζέντα. Αλλά, όχι μόνο το χωριό λόγω του ξενώνα που προσφέρει υψηλές υπηρεσίες φιλοξενίας, αλλά και όλη η ευρύτερη περιοχή.
Ο cozy ξενώνας Abeliona Retreat με τις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στην Αμπελιώνα είναι η βάση. Η Αμπελιώνα ένα χωριό ξεχασμένο, τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ζωή από τον ξενώνα.
Από το όραμα του γνωστού ξενοδόχου και ιδρυτή της Aldemar Νίκου Αγγελόπουλου –αδερφού του γνωστού σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου- που επένδυσε στο χωριό των γονιών του. Την σκυτάλη έχει πάρει στον ξενώνα ο γιος του Σπύρος Αγγελόπουλος.
Ο Σπύρος Αγγελόπουλος βάζει την δική πινελιά στην λειτουργία του. Δημιουργεί ένα προϊόν για ταξιδιώτες που αναζητούν τη γαλήνη, την εσωτερική αναζήτηση, την ευεξία, την ισορροπία μυαλού, σώματος, ψυχής και την ποιότητα στις αποδράσεις τους. Ένα προϊόν που σέβεται την πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής και υπηρετεί την ανάπτυξη της με σεβασμό στο περιβάλλον.
Στο Abeliona Retreat που είναι χτισμένο στην πλαγιά ενός βουνού, στο καστανόδασος με θέα στο οροπέδιο της Αρκαδίας, μια περιοχή που από την αρχαιότητα θεωρείται χώρος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, αλλά και πνευματικότητας, ο Σπύρος Αγγελόπουλος (ο οποίος είναι Reiki Master και Human Design Analyst) δημιουργεί ένα ολιστικό μοντέλο, λειτουργίας.
Ένα μοντέλο που ο επισκέπτης και η φύση βρίσκονται σε αρμονία. Yoga, διαλογισμός στην φύση, rafting στον Λούσιο, περπάτημα στα σηματοδοτημένα μονοπάτια Apollo Trails, βόλτες στο καστανόδασος και στο εστιατόριο του ξενώνα πιάτα με βιολογικά τοπικά προϊόντα.
Προσωπικές διαδρομές αναζήτησης και η ιδέα του Abeliona Retreat
Tourismtoday: Πως ξεκίνησε η ιδέα του Abeliona Retreat;
“Από μία εσωτερική ανάγκη. Έχοντας ασχοληθεί πολλά χρόνια στην εξέλιξη του δικού μου εαυτού και από την απεριόριστη αγάπη για ο χωριό, μου βγήκε αβίαστα. Ήταν ένας συνδυασμός. Ο ξενώνας υπήρχε και το μέρος ενδείκνυται για ηρεμία για χαλάρωση. Έτσι μετεξελίχθηκε σε Abeliona Retreat σε ένα μέρος που φιλοξενεί επισκέπτες που θέλουν να χαλαρώσουν, αλλά κατά κύριο λόγο φιλοξενεί δασκάλους γιόγκα και άλλων εναλλακτικών μορφών θεραπείας που έρχονται με τις ομάδες τους”.
Tourismtoday: Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
“Ότι αντιμετωπίζουν όλοι οι Έλληνες επιχειρηματίες. Απλά, τα προσπερνάω. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις όλα αυτά σε ενοχλούν προσωρινά. Και μετά προχωράς.
Έχω μάθει ότι δεν πρέπει να περιμένεις να λειτουργούν όλοι στον ίδιο τόνο με εσένα. Οπότε κοιτάς να συνεργαστείς στα κομμάτια που μπορείς. Είναι σημαντικός παράγοντας πως πατάω πάνω στο τεράστιο έργο του πατέρα μου, που έκανε την Αμπελιώνα έτσι όπως είναι τώρα.
Ο πατέρας μου με στήριξε και στηρίζει. Βοηθάει και στηρίζει σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το χωριό του.
Φτιάχνοντας τον ξενώνα είχε στο νου του ότι η Αμπελιώνα θα αναπτυχθεί σαν ένας κλασικός ορεινός προορισμός. Αν δεν είχε ασχοληθεί ο ίδιος να φτιάξει το χωριό, τον ξενώνα, το καφενείο, τους χώρους εγώ δεν θα είχα φτάσει σε αυτή την εξέλιξη”.
Το Abeliona Retreat, το Αρκαδικό ιδεώδες και η ανάπτυξη και της γύρω περιοχής
Tourismtoday: Και πόσο μακριά πάει αυτή η εξέλιξη;
“Αρκετά. Ο κόσμος πια -λόγω της έντασης της εποχής- στρέφεται σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Για μένα η μοναδική λύση είναι να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Θέλουμε το Abeliona Retreat να είναι ένα μέρος γι’ αυτούς που αναζητούν τον εαυτό τους μέσα από διάφορες θεραπευτικές δράσεις.
Παράλληλα αυτό το παντρεύουμε με την ανάπτυξη της γύρω περιοχής -που δεν είναι καν στον τουριστικό χάρτη, που είναι άγνωστη- με την αναβίωση του Αρκαδικού Ιδεώδους, με το «γνώθι σαυτόν». Και μιλάω για Αρκαδία (αν και τώρα είναι στον νομό Μεσσηνίας), γιατί πέραν του ότι παλιά η περιοχή υπαγόταν στο νομό Αρκαδίας, η όλη περιοχή είναι ξεκάθαρα ένα Αρκαδικό τοπίο.
Έχουμε από την μία τον Επικούρειο Απόλλωνα που έρχεται σαν βοηθός σε όλη αυτή την προσπάθεια εσωτερικής αναζήτησης και από την άλλη το Αρκαδικό Ιδεώδες.
Και όταν λέμε Αρκαδικό Ιδεώδες, εννοούμε την απλή ποιμενική ζωή, μακριά από τον πολιτισμό, μία ζωή ανέμελη που προσφέρει απλότητα και ευχαρίστηση. Μία ζωή της ποίησης, της μουσικής, της ζωγραφικής που όλα αυτά μαζί συνιστούν την ειρήνη, την ευδιαμονία, τη χαρά και τη συμφιλίωση. Αυτά είναι οι προϋποθέσεις για να βρει κάποιος τον εαυτό του”.
Οι ξένοι είναι πιο εξοικειωμένοι στις εναλλακτικές ταξιδιωτικές προτάσεις
Tourismtoday: Οι ξένοι ή οι Έλληνες είναι πιο εξοικειωμένοι με το προϊόν που προσφέρετε;
“Οι Δυτικοευρωπαίοι είναι πιο εξοικειωμένοι σε πιο εναλλακτικές ταξιδιωτικές προτάσεις. Πολλοί ξένοι γνωρίζουν και αγαπούν περισσότερο τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό. Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα για παράδειγμα και το όρος Λύκαιο είναι σημαντικά σημεία για αρκετούς ξένους επισκέπτες του Abeliona Retreat. Οι Έλληνες σιγά σιγά αρχίζουν να τα ανακαλύπτουν όλα αυτά. Να ευαισθητοποιούνται σε αυτό το κομμάτι του ολιστικού τουρισμού και σε ήπιες εναλλακτικές δραστηριότητες”.
Tourismtoday: Πριν από λίγους μήνες εγκαινιάσατε το δίκτυο μονοπατιών “Apollo trails”, μία δική σας πρωτοβουλία.
“Στα Apollo trails σηματοδοτήθηκαν 25 χλμ. μονοπάτια, με τρεις βασικές διαδρομές. Ενώνουν τον Επικούρειο με την Αμπελιώνα. Το δίκτυο θα επεκταθεί με την βοήθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα 80 χλμ. συνδέοντας την Ανδρίτσαινα και χωριά, το Λύκαιο όρος -τον ιερό τόπο των Αρκάδων- την Αρχαία Είρα, το Κοτύλιο, την Καρύταινα.
Θα συνδέεται με το Αρκαδικό μονοπάτι και κατ’ επέκταση με όλα τα μονοπάτια της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ήταν μία ευτυχής συγκυρία. Όταν τελειώσαμε εμείς το μονοπάτι, σχεδίαζε και η Περιφέρεια να αναπτύξει τον πεζοπορικό τουρισμό σε όλη την Πελοπόννησο. Ολόκληρη η Πελοπόννησος θα αναπτυχθεί και θα προωθηθεί ως ο μεγαλύτερος πεζοπορικός προορισμός στην χώρα. Μιλάμε για 1.100 χλμ. μονοπάτια, ένα τεράστιο project”.
Tourismtoday: Οι τιμές για διαμονή στην Αμπελιώνα σε τι επίπεδα είναι;
“Οι τιμές στο Abeliona Retreat είναι σε λογικά πλαίσια. Αλλά στην Αμπελιώνα υπάρχει και η δυνατότητα διαμονής σε πιο φθηνά καταλύματα όπως το Guesthouse Abeliona”.
Tourismtoday: Τα επόμενα σχέδια σας;
“Λένε πως όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει!”.