Οι Κάτω Χώρες χαλάρωσαν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό δύο μήνες μετά το Lockdown. Υπάρχουν επίσης νέες προοπτικές για τον τουρισμό.

Από την επόμενη εβδομάδα, επιτρέπεται η επανέναρξη των κομμωτηρίων και των πρακτικών μασάζ στην Ολλανδία. Ακολουθούν εστιατόρια, καφέ και θέατρα την 1η Ιουνίου.

Στη συνέχεια, το καθένα από τα παραπάνω θα μπορεί να δεχθεί έως και 30 επισκέπτες, όπως ανακοίνωσε πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Mark Rutte.

Σταδιακή χαλάρωση μέτρων έως τις αρχές Σεπτεμβρίου

Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο σταδιακής χαλάρωσης έως την 1η Σεπτεμβρίου. Από την 1η Ιουνίου, θα ανοίξουν μουσεία και όλα τα σχολεία. Ωστόσο, η χαλάρωση συνδέεται με μια νέα υποχρέωση: από την 1η Ιουνίου, οι μάσκες προσώπου είναι απαραίτητες στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Από την 1η Ιουλίου υπάρχουν επίσης σχέδια για χαλάρωση του τουρισμού. Στη συνέχεια, τα κάμπινγκ και τα πάρκα διακοπών μπορούν να ανοίξουν ξανά τις πύλες τους. Τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα θέατρα μπορούν στη συνέχεια να φιλοξενήσουν έως και 100 επισκέπτες. Τα αθλήματα με άμεση φυσική επαφή όπως το ποδόσφαιρο θα επιτρέπονται από την 1η Σεπτεμβρίου. Το γκολφ, το κολύμπι ή το τένις θα επιτρέπονται ξανά απο την επόμενη εβδομάδα.

Τα μέτρα θα χαλαρώσουν πιο γρήγορα από ό, τι είχε προγραμματιστεί. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αυτό είναι δυνατό επειδή ο αριθμός των νέων λοιμώξεων μειώνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Μέχρι στιγμής, περίπου 41.000 κρούσματα λοιμώξεων έχουν καταγραφεί στις Κάτω Χώρες, 5204 άτομα πέθαναν (από τις 6 Μαΐου), 628 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Στο αποκορύφωμα της κρίσης, υπήρξαν διπλάσιοι.