Στο τέλος του χρόνου η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό EastMed, σύμφωνα με τον Υπουργό. Το 2018 ξεκινά η κατασκευή του IGB.

Την άνοιξη του 2018 ολοκληρώνεται η αναβάθμιση της Ρεβυθουσας. Επεκτείνεται το επενδυτικό σχήμα του πλωτού σταθμού της Αλεξανδρούπολης.

Τέσσερα μεγάλα έργα φυσικού αερίου μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης στην Ελλάδα καθιστώντας την σε ρόλο κλειδί για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ε.Ε.

Όπως ανήγγειλε ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης στη διάρκεια συνεδρίου του Economist στο τέλος του χρόνου υπογράφεται στην Κύπρο η διακυβερνητική συνεργασία μεταξύ των χωρών Ελλάδας, Ιταλίας, Ισραήλ και Κύπρου για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed. Σύμφωνα με τον υπουργό ο αγωγός είναι τεχνικά και οικονομικά βιώσιμος.

Το δεύτερο έργο αφορά τον διασύνδετηριο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η κατασκευή του IGB θα ξεκινήσει μέσα στο 2018 ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί με τον αγωγό TAP το 2020.

Το τρίτο έργο έχει να κάνει με τον πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ σύντομα θα υπάρξουν θετικά μηνύματα ως προς την επέκταση του επενδυτικού σχήματος.

Και το τέταρτο έργο αφορά στην ολοκλήρωση της δεύτερης αναβάθμισης του σταθμού LNG στη Ρεβυθουσα. Την άνοιξη του 2018 θα έχει γίνει η αύξηση της δυναμικότητας κατά 73%. Σήμερα η αποθηκευτική της δυνατότητα ειναι 130.000 κ.μ.

Εξάλλου ο κ Σταθάκης αναφέρθηκε και στη δυνατότητα νέας όδευσης του ρωσικού φυσικού αερίου λέγοντας ότι η χώρα μας άνοιξε το διάλογο αλλά πάντα με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσια και το τρίτο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό η χώρα μπορεί να αποκτήσει ρόλο κλειδί στη μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη και η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά, την ανάδειξη της χώρας σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου, τη δημιουργία πολλαπλών πηγών εισόδου φυσικού αερίου και της μετατροπής της Ελλάδας σε χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα ως ενεργειακό κόμβο

Στην ίδια εκδήλωση η ειδική απεσταλμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθηνα Kate-Marie Byrnes επισήμανε ότι η Ελλαδα είναι πολύ σημαντική ως προς τη διαφοροποίηση πηγών ενεργειακής προμήθειας για τη σταθερότητα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την κα Byrnes οι ΗΠΑ ήταν και θα είναι εταίροι της Ελλάδας στην ασφάλεια εφοδιασμού και στηρίζουν τα projects με τους γείτονες της. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους αγωγούς TAP και IGB αλλά και για τον πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης.

Η ίδια μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα να υποδέχεται και υγροποιημένο αέριο αμερικανικής προέλευσης.

Η εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ δήλωσε επίσης ότι με ενθουσιασμό στηρίζουμε και τις προσπάθειες της χώρας για να γίνει παραγωγός φυσικού αερίου αναφερόμενη και στη συμμετοχή αμερικανικών εταιριών στον επικείμενο διαγωνισμό έρευνας εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Χαμηλότερο το κόστος του ρωσικού αερίου

Από το βήμα του Economist ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής του National Energy Security Fund της Ρωσίας Konstantin Simonov υποστήριξε ότι το ρωσικό αέριο παραμένει ανταγωνιστικό σε σχέση με το αμερικανικό LNG.

Όπως είπε χαρακτηριστικά το κόστος μεταφοράς και προμήθειας του αμερικανικού υγροποιημένου αερίου είναι στα 7,8 δολάρια ενώ το ρωσικό αέριο είναι στα 4 δολ ανα BTU.

Ενεργειακή ανεξαρτησία στην ΕΕ

Ο αντιπρόεδρος της Rothschild Group Paolo Scaroni υπογράμμισε με την ομιλία του την ανάγκη η Ευρώπη να βρει εναλλακτικές πηγές εισόδου ενέργειας προκειμένου να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία.

Κατά τον ίδιο το αμερικανικό LNG προσφέρει τέτοιες λύσεις σημειώνοντας οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα παραγωγής υγροποιημένου αερίου 160 δις κυβικών μέτρων

Σκρέκας: Ενέργεια προς όφελος της ανάπτυξης
Στο ίδιο συνέδριο ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρεκας τόνισε την ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών προμήθειας προς όφελος της οικονομίας και Τέξας ανάπτυξης.

Ο ίδιος επισήμανε πως πρέπει να εγκαταλείψουμε πολιτικές του παρελθόντος για να μην καταρρεύσει το ενεργειακό σύστημα.