Κερδισμένη βγαίνει η Λάρνακα από τις εξαιρετικές, τουριστικά, χρονιές τη διετία 2016-17. Με τρεις νέες ξενοδοχειακές μονάδες να λειτουργούν στο εμπορικό κέντρο της πόλης, η Λάρνακα ξεπέρασε το 2016 τον παγκύπριο μέσο όρο αύξησης της τουριστικής κίνησης, πετυχαίνοντας 29% αύξηση σε σχέση με το 2015, τη στιγμή που οι συνολικές αφίξεις στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 20%. Θεωρείται, δε, εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τουλάχιστον οκτώ νέα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν στη Λάρνακα τα επόμενα δύο χρόνια.
Μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι η ανοδική τάση του τουρισμού στη Λάρνακα φαίνεται να συνεχίζεται και για το 2017. Επικαλούμενος τα προκαταρκτικά στοιχεία του ΚΟΤ, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι οι διανυκτερεύσεις κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2017 καταγράφουν αύξηση 24% σε σχέση με πέρσι. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι οι αριθμοί για την καλοκαιρινή περίοδο θα ενισχύσουν περισσότερο τη θετική αυτή εικόνα.
Θετικές προοπτικές
Στη δική του ομιλία, ο αποχωρών πρόεδρος του ΕΒΕΛ Όθωνας Θεοδούλου είπε ότι ο τουρισμός είναι η μοναδική οικονομική δραστηριότητα με θετικό πρόσημο την τελευταία δεκαετία στη Λάρνακα. Κατόρθωσε ν΄ ανέβει από την 5η θέση που κατείχε το 2007 στη 2η θέση το 2017, με μια συνεισφορά στην απασχόληση που πλησιάζει το 10%. Από πλευράς μεριδίου τουριστικών αφίξεων ανά το παγκύπριο, ο κ. Θεοδούλου επισήμανε ότι αυτό ξεπέρασε για πρώτη φορά πέρσι το φράγμα του 11%, ποσοστό που βρίσκεται πιο πάνω από το ποσοστό της επαρχίας σε κλίνες, γεγονός που φανερώνει προοπτική.
Ο Όθωνας Θεοδούλου δήλωσε ότι ένα μεγάλο ξενοδοχείο και αρκετές μικρότερες μονάδες θα λειτουργήσουν σύντομα στη Λάρνακα, ενώ και κάποια άλλα ξενοδοχεία βρίσκονται υπό σχεδιασμό ή στη διαδικασία αδειοδότησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΛ, εξαιρετική προοπτική για τον κλάδο του τουρισμού δίνει, επίσης, η μετακίνηση των εγκαταστάσεων των πετρελαιοειδών και του υγραερίου, παρόλο που, όπως παρατήρησε, η μετακίνηση, η αποξήλωση, ο καθαρισμός και η αξιοποίηση της περιοχής απαιτούν χρόνο.
Ο κ. Θεοδούλου σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕΛ «επανέλαβε τις θέσεις του Επιμελητηρίου για την αξιοποίηση του λιμανιού με την κατάργηση του πλαφόν και διατήρηση της βιωσιμότητας του λιμανιού από καθαρά λιμενικές εργασίες, την αξιοποίηση του χερσαίου χώρου με χρήσεις επωφελείς για την τοπική οικονομία (ξενοδοχεία, συνεδριακό κέντρο κ.ά.) και όχι μόνο με την κατασκευή διαμερισμάτων και γραφείων». Δεν έλειψαν, πάντως και τα παράπονα αφού όπως είπε «το αεροδρόμιο Λάρνακας δεν έχει αποδώσει στην τοπική οικονομία όσο θα έπρεπε», υποστήριξε το αίτημα των Δήμων Λάρνακας και Δρομολαξιάς για αντισταθμιστικά μέτρα, ενώ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν οι παλιές εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.