Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σοβαρή πτώση παρουσιάζει στην Γερμανία η αγορά κατάρτισης νέων επαγγελματιών στον χώρο του τουρισμού.

Τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης δείχνουν πως λιγότεροι νέοι ενδιαφέρονται για μαθητεία και σε αυτούς τους τομείς.
Η μείωση όπως επισημαίνεται, απειλεί την ποικιλία του φάσματος υπηρεσιών που προσφέρονται στους επισκέπτες.

“Οι νέοι έχουν την αίσθηση ότι η βιομηχανία δεν μπορεί να προσφέρει ασφαλείς θέσεις εργασίας”, υπογραμμίζει ο Reginald Hanke, μέλος της γερμανικής Bundestag (Κάτω Βουλή).

Ανησυχίες για το μέλλον του γερμανικού τουρισμού

Ο Reginald Hanke εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον του τουρισμού στην χώρα του.

“Εάν αυτή η τάση δεν μπορεί να σταματήσει, λέει χαρακτηριστικά υπάρχει απειλή μείωσης της ποικιλομορφίας και της ποιότητας του γερμανικού τουρισμού στο μέλλον”.

  • O αριθμός των μελλοντικών υπαλλήλων του τουρισμού μειώθηκε έως και 61%.
  • Ο αριθμός των υπαλλήλων ξενοδοχείων μειώθηκε κατά 31%.
  • Ο αριθμός των υποψήφιων σεφ κατά το πρώτο έτος εκπαίδευσης μειώθηκε 20%.

Έλλειψη προσωπικού και χαμηλό ενδιαφέρον

Στην Γερμανία ξενοδοχειακός κλάδος και η εστίαση έχουν έλλειψη προσωπικού μετά από την κρίση λόγω της πανδημίας.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης έχει σήμερα 30.000 κενές θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα που σχετίζονται με τη φιλοξενία και τον τουρισμό. Οι θέσεις είναι αυξημένες 70% σε σχέση με πέρυσι.

Οι ξενοδοχειακές εταιρείες ανακοίνωσε συνολικά 7.067 νέες θέσεις μαθητείας που θα καλυφθούν για το εκπαιδευτικό έτος που ξεκινά τώρα.
Περίπου 17% πιο λίγες από την ίδια περίοδο πέρυσι. Από αυτές, 3.193 δεν είχαν ακόμη συμπληρωθεί έως τέλος του Αυγούστου.

Στον ξενοδοχειακό κλάδο, μόνο 3.156 αιτούντες αναζήτησαν μαθητεία με τη βοήθεια του γραφείου απασχόλησης μέχρι το τέλος Αυγούστου, 29% λιγότεροι από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Η κατάσταση βελτιώνεται σταδιακά στον κλάδο της εστίασης με 10% λιγότερες προσφορές μαθητείας από ό,τι το προηγούμενο έτος.