Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο τουριστικός τομέας στην Ιταλία έφτασε σχεδόν σε επίπεδα προ πανδημίας πέρυσι όσον αφορά στην εναέρια κυκλοφορία και τον τουριστικό τομέα, σε σύγκριση με τα στοιχεία για το 2021.

Αυτό αποκαλύπτει η πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικής Τουριστικής Βιομηχανίας (Federturismo Confindustria).

Όπως σημειώνει «το 2022 η συνολική τουριστική αγορά στην Ιταλία επέστρεψε κοντά στις αξίες πριν από την πανδημία, διπλασιάζοντας σχεδόν τους ξένους ταξιδιώτες σε σύγκριση με το 2021, η επανεκκίνηση έχει χαρακτηρίσει σε κάποιο βαθμό όλα τα τμήματα της τουριστικής βιομηχανίας.
Από τα ταξιδιωτικά γραφεία μέχρι τους tour operators, αλλά τους τομείς που έχουν καταγράψει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη ζήτηση είναι πάνω απ’ όλα εκείνες που συνδέονται με ταξίδια με έκρηξη στις διακοπές κρουαζιέρας και ενθαρρυντική ανάκαμψη της αεροπορικής και σιδηροδρομικής κυκλοφορίας».

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ιταλία είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που γνώρισαν μικρές απώλειες, παρά την τρέχουσα κατάσταση με τις νέες παραλλαγές COVID και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Federturismo Confindustria θεωρεί τις μεταφορές βασικό στοιχείο στον κλάδο του τουρισμού και των αεροδρομίων ως αναπόσπαστο μέρος της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Και τόνισε ότι είναι μεταξύ των μεγάλων προκλήσεων για ένα συνδεδεμένο και γρήγορο μέλλον.

Ο τουριστικός τομέας στην Ιταλία έχει επίσης επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα προληπτικά μέτρα, που επιβλήθηκαν λόγω COVID και προκάλεσαν σημαντικές απώλειες στους οικονομικούς τομείς της χώρας.

Η Ιταλία είναι μεταξύ των τελευταίων ευρωπαϊκών χωρών που κατάργησε όλα αυτά τα μέτρα για να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, ενώ η τουριστική βιομηχανία της ήταν από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο.

Πέρυσι, ο τουριστικός τομέας στην Ιταλία γνώρισε σημαντική βελτίωση, αλλά εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.
Η πλειοψηφία (75%) των διεθνών ταξιδιωτών στην Ιταλία ήταν από Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Ολλανδίας και Δανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το ιταλικό Γραφείο Στατιστικών (Istat), για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου πέρυσι, καταγράφηκε συνολική αύξηση 74,1% στις διανυκτερεύσεις, σε σύγκριση με τα στοιχεία για το 2021.

Ωστόσο, ο Luciano Serra αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τουριστικών Εταιρειών και Επαγγελμάτων (Confturismo-Confcommercio), θεωρεί ότι ο τουριστικός τομέας στην Ιταλία εξακολουθεί να παραμένει απροσδιόριστος, αφού από το 2012, δεν υπάρχει εθνικός ορισμός των επιχειρήσεων και επαγγελμάτων του τουρισμού.