Η κατάσταση στον τουρισμό στην Ιταλία είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη. Οι τουριστικές πωλήσεις στη χερσόνησο των Απεννίνων που χτυπήθηκε πρώτη και σκληρά στην ευρωπαϊκή ήπειρο από την πανδημία Covid-19, έχουν πέσει στα ίδια επίπεδα με το 1969.

Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία μελέτης, της ιταλικής Ομοσπονδίας Τουρισμού Assoturismo Confesercenti.

Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων μειώθηκε κατά 55%, σε αντίθεση με το 2019 και χάθηκαν:

  • 157,1 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις από ξένους επισκέπτες.
  • 83,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις από εγχώριους τουρίστες.

Τα προβλήματα θα συνεχιστούν και το 2021

Η μείωση του τουρισμού συνδέεται με μείωση της κατανάλωσης της τάξης των 50 δις ευρώ, σύμφωνα με την μελέτη της Ομοσπονδίας.

Λόγω του αποκλεισμού των Χριστουγέννων μόνο, η Ιταλία έχασε 3,5 εκατομμύρια Ιταλούς και ξένους τουρίστες.
Οι οποίοι θα είχαν δώσει στον κλάδο, κύκλο εργασιών περίπου 1,2 δις ευρώ.

Ο τουρισμός στην Ιταλία, ο οποίος αντιπροσωπεύει το 13% του ΑΕΠ της χώρας, αναμένει επίσης σημαντικά προβλήματα και αυτή την χρονιά.

«Είναι δύσκολο να υποθέσουμε ότι ο τουρισμός θα επανεκκινηθεί πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2021», δήλωσε ο Vittorio Messina, πρόεδρος της Assoturismo Confesercenti.

Η Ιταλία επλήγη σκληρά από την κρίση Covid-19. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, το ταξίδι κάτω από τις συνθήκες κλειδώματος ήταν σχεδόν αδύνατο.

Μια μικρή ανάκαμψη ήρθε τους καλοκαιρινούς μήνες όταν η Ιταλία χαλάρωσε τους κανονισμούς. Αλλά, αυτή η απόφαση θεωρήθηκε αιτία για τη νέα αύξηση των λοιμώξεων στα τέλη του 2020.

Συνολικά, η χώρα με περίπου 60 εκατομμύρια κατοίκους έχει καταγράψει μέχρι στιγμής περισσότερους από 79.800 θανάτους και πάνω από 2,3 εκατομμύρια κρούσματα.