Σύνταξη:tourismtoday.gr

Ο τουρισμός στην Αυστρία έχει καταγράψει μεγάλες απώλειες τη δεύτερη χρονιά του κορωνοϊού.

Πέρυσι, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων μειώθηκε σχεδόν κατά 19% σε περίπου 80 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2020, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστρίας.
Αυτό ήταν 48% λιγότερο από το έτος πριν από την πανδημία.

Τα στοιχεία σημαίνουν ότι ο κλάδος έχει γυρίσει πίσω περίπου 50 χρόνια. Η τελευταία φορά που καταγράφηκε τέτοιος αριθμός διανυκτερεύσεων σε ξενώνες, ξενοδοχεία και διαμερίσματα διακοπών ήταν το 1970, ανέφερε η αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία.

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στις περιοχές του Τιρόλου, του Σάλτσμπουργκ και της πρωτεύουσας Βιέννης.

Το 2021, η Βιέννη κατέγραψε συνολικά 5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις. Αυτό σημαίνει αύξηση 9% σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο, αντιπροσωπεύει επίσης μόνο το 28% του όγκου από το 2019 το έτος πριν από την κρίση.
Το 2021, τα αυστριακά ξενοδοχεία ήταν κλειστά για τους επισκέπτες αναψυχής για περίπου έξι μήνες.

Οι πιστοί Γερμανοί επισκέπτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων των Γερμανών επισκεπτών -που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τον αυστριακό τουρισμό- μειώθηκε 16,6% τοις στα 32,1 εκατομμύρια. Ωστόσο, περισσότερες διανυκτερεύσεις καταγράφηκαν από Γερμανούς παρά από Αυστριακούς κατά το δεύτερο έτος κορωνοϊού.

«Το γεγονός ότι οι διανυκτερεύσεις το 2021 συνέχισαν να μειώνονται, ακόμη και σε σύγκριση με το 2020, δείχνει ξεκάθαρα ότι χρειαζόμαστε στοχευμένη υποστήριξη περισσότερο από ποτέ», σχολίασε η Susanne Kraus-Winkler, της Αυστριακής Επαγγελματικής Ένωσης Ξενοδόχων.

Δραματική πτώση από τα μακροχρόνια κλεισίματα των ξενοδοχείων

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων πέρυσι μειώθηκε σχεδόν κατά 19% στα επίπεδα του 1970, στα 79,57 εκατομμύρια, σε σύγκριση με το 2020 (97,87 εκατομμύρια).

Συγκριτικά, σημειώθηκαν πάνω από 152 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις το έτος ρεκόρ πριν από τον κορωνοϊό, το 2019.

Όπως σημείωσε η Susanne Kraus-Winkler «αυτές οι δραματικές μειώσεις, οι οποίες προκαλούνται από μακροχρόνια κλεισίματα από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2021 καθώς και τον Νοέμβριο του 2021, δείχνουν ξεκάθαρα ότι ακόμη και μετά το τέλος του lockdown, οι πελάτες εξακολουθούν να είναι πολύ αβέβαιοι και εξαιρετικά απρόθυμοι να κάνουν κράτηση».

Σχετικά με την εξαιρετικά τεταμένη οικονομική κατάσταση στον κλάδο η εκπρόσωπος της ξενοδοχειακής βιομηχανίας αναφέρει ότι «η δημιουργία αξίας μειώνεται επί του παρόντος σταθερά.
Το κόστος αυξάνεται και -λόγω των χαμηλών ποσοστών πληρότητας και των πολλών σύντομων διαμονών- είναι δυσανάλογο με τον τζίρο και τις απαιτήσεις προσωπικού ανά διανυκτέρευση.

Η αβεβαιότητα και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγώντας σε στασιμότητα πολλά ξενοδοχεία.

Η συντόμευση της ισχύος του Green Pass οδηγεί επίσης σε αύξηση των ακυρώσεων, ειδικά από το εξωτερικό».