Την πρόθεσή της να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, ανακοίνωσε τουρκική αεροπορική εταιρία Southwind Airlines, μετά την απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει τις πτήσεις της στην ευρωζώνη.

Η απαγόρευση επήλθε μετά τον έλεγχο της φινλανδικής αρχής μεταφορών Traficom, σύμφωνα με την οποία η διαχείριση και «σημαντικά μερίδια ιδιοκτησίας» στην τουρκική αεροπορική εταιρεία διακοπών δεν βρίσκονται στην Τουρκία, αλλά στη Ρωσία.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η αεροπορική εταιρεία και ο έλεγχός της συνδέονται με Ρώσους παράγοντες», ανέφερε η έκθεση. Επομένως, υπόκειται σε κυρώσεις μετά τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ο έλεγχος των Φινλανδών ξεκίνησε όταν ο αερομεταφορέας ζήτησε έγκριση για μια νέα διαδρομή από την Αττάλεια στο Ελσίνκι. Οι Βρυξέλλες εισήγαγαν το μέτρο βάσει του Κανονισμού 833/2014, ο οποίος καλύπτει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για τις ενέργειες της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την Ένωση Tουριστικών Πρακτόρων Ρωσίας (ATOR), οι πτήσεις της Southwind μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας και Τουρκίας συνεχίζουν να εκτελούνται.