Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τον περασμένο Ιούλιο 4,4 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες έφτασαν στην Ισπανία. Ήταν 78% περισσότεροι από πέρυσι, αλλά σχεδόν 55% λιγότεροι από τον Ιούλιο του 2019, πριν ξεκινήσει η πανδημία του COVID-19.

Ούτε τα φετινά στοιχεία δεν φαίνονται πολλά υποσχόμενα. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2021, 9,8 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες εισήλθαν στην Ισπανία.

Ο αριθμός στις αφίξεις είναι κάτω από τα 13,2 εκατομμύρια που υποδέχθηκαν τον Ιούλιο του 2020. Και 80% χαμηλότερα από τα 47,9 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να υποδεχτεί σχεδόν 45 εκατομμύρια ξένους τουρίστες για το 2021, κάτι που είναι αδύνατον σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο φιλόδοξος στόχος της αφορά περίπου τον μισό αριθμό τουριστών που έφτασε το 2019, όταν η Ισπανία ήταν ο δεύτερος προορισμός με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο.

Δεν τόνωσε τις αφίξεις το ψηφιακό διαβατήριο Covid

«Το ψηφιακό διαβατήριο Covid που σχεδιάστηκε από την ΕΕ δεν έχει καμία χρησιμότητα, λέει ο Carlos Abella, γενικός γραμματέας του Τουριστικού Συμβουλίου της Ισπανίας (Mesa del Turismo).

Η αναμενόμενη εμπιστοσύνη ότι ένα ενιαίο έγγραφο θα παρείχε τις μετακινήσεις μεταξύ χωρών δεν έχει επιτευχθεί.

Αντίθετα, κάθε χώρα έχει θέσει τους δικούς της κανόνες, οι οποίοι έχουν προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα και μας έχουν βλάψει σημαντικά».

Οι κορυφαίες αγορές τουριστών

Οι περιορισμοί κάθε χώρας έχουν αναδιαμορφώσει τα προφίλ των επισκεπτών.

Για παράδειγμα, οι Βρετανοί και οι Γερμανοί επισκέπτες, που ήταν ιστορικά οι πιο πολυάριθμοι, έχουν ξεπεραστεί από τους Γάλλους.

  • 874.189 Γάλλοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ισπανία τον Ιούλιο. Αντιπροσωπεύοντας το 19,9% των συνολικών αφίξεων και καταγράφοντας αύξηση 46,6% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020.
  • Η Γερμανία, τώρα είναι στη δεύτερη θέση. Πρόσθεσε 707.331 επισκέπτες (64,5% περισσότερο από το 2020).
  • Από το Ηνωμένο Βασίλειο οι αφίξεις ήταν 555.183 στο 40%(6,5% περισσότερο από πέρυσι αν και τα σύνορα ήταν σχεδόν κλειστά).

«Ο εγχώριος τουρισμός έχει αποδώσει πολύ καλά. Ξεπερνώντας τα επίπεδα πριν από τον Covid, ειδικά σε παραλιακούς προορισμούς, εκτιμά ο Carlos Abella.

Απ΄ότι φαίνεται θα σώσει τη θερινή περίοδο. Αλλά δεν αντισταθμίζει τη βουτιά στον διεθνή τουρισμό».

Χαμηλός ο τζίρος

Η ισπανική Ένωση Ξενοδοχείων (Hostelería de España), συμφωνεί με την προαναφερόμενη εκτίμηση.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της «η κατάσταση ήταν άνιση. Συνολικά, παρατηρείται μια σημαντική ανάκαμψη σε σύγκριση με το 2020 και ορισμένες περιοχές παρουσιάζουν αριθμούς υψηλότερους από το 2019. Αλλά ο τζίρος παραμένει κατά μέσο όρο μεταξύ 20 και 30% κάτω από αυτόν του 2019».

Οι προορισμοί της Ισπανίας με τις περισσότερες διεθνείς αφίξεις

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι είναι μία από τις κοινότητες όπου η ανάκαμψη ήταν πολύ αισθητή, σε σημείο που το 30% των διεθνών τουριστών που ταξίδεψαν στην Ισπανία τον Ιούλιο επέλεξαν τον προορισμό.

Από αφίξεις, ο δεύτερος προορισμός με τις περισσότερες αφίξεις ήταν η Καταλονία. Είχε 814.310 διεθνείς τουρίστες, 86,4% περισσότερους από πέρυσι.

Μείωση της ανεργίας

Η επανενεργοποίηση του τουρισμού είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ανεργίας.
Τον Αύγουστο, ο αριθμός των αιτούντων εργασία που ήταν εγγεγραμμένοι σε δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης μειώθηκε κατά 2,42% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, με 82.583 λιγότερους αιτούντες εργασία, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας.
Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020, η πτώση ήταν 12,33% (468.899 λιγότεροι άνεργοι).

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ανεργία μειώθηκε σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας εκτός από τις κατασκευές.

Η πιο σημαντική μείωση σημειώθηκε στον ισπανικό κλάδο υπηρεσιών (46.224 λιγότεροι αναζητούντες εργασία), ο οποίος κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και αντιπροσωπεύει το 13% των θέσεων εργασίας.

Μόνο πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί τουρίστες στην Ισπανία

Εν΄τω μεταξύ η Ισπανία ανακοίνωσε αυστηροποίηση των κανόνων εισόδου στη χώρα από τις ΗΠΑ. Και επιτρέπει την είσοδο μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς, ακολουθώντας τις πρόσφατες συστάσεις της ΕΕ.

Οι τουρίστες από τις ΗΠΑ θα γίνονται δεκτοί από σήμερα Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στην Ισπανία μόνο με την παρουσίαση του πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού τους, μαζί με αρνητικό τεστ COVID-19.