Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σκληρή κριτική άσκησε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορώντας την ότι είναι «εκτός επαφής με την πραγματικότητα».

Ο λόγος είναι η απόφαση της Κομισιόν να επεκτείνει μέχρι τον χειμώνα, τους ισχύοντες κανόνες slots στα αεροδρόμια.

Αυτό σημαίνει ότι από τα τέλη Οκτωβρίου οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να χρησιμοποιήσουν ή να χάσουν τουλάχιστον το 50% των slots που διατηρούν.

Η IATA υποστηρίζει πώς η Επιτροπή ότι αγνόησε τα στοιχεία που παρουσίασαν τα κράτη μέλη της ΕΕ και ο τομέας των αεροπορικών εταιρειών.

Η ΕΕ ακολουθεί δρόμο διαφορετικό από άλλες ρυθμιστικές αρχές

Ο Γενικός Διευθυντής της IATA Γουίλιαμ Γουόλς, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «περιφρόνησε τη βιομηχανία». Ακολουθώντας δρόμο διαφορετικό από άλλες ρυθμιστικές αρχές.

«Η ΕΕ επιδίωξε πεισματικά να ακολουθήσει μια πολιτική αντίθετη με όλα τα στοιχεία.

Η ειρωνεία είναι ότι μόλις μία εβδομάδα αφότου η Επιτροπή δημοσίευσε το σχέδιο εκπομπών άνθρακα, ανακοινώνει τον κανονισμό για slots.

Αναγκάζοντας τις αεροπορικές εταιρείες να πετάξουν ανεξάρτητα από το αν υπάρχει επαρκής ζήτηση για ένα δρομολόγιο».

Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν προειδοποιήσει ότι θα αναγκαστούν να πραγματοποιήσουν πτήσεις άδειες για να διατηρήσουν τις θέσεις τους μέχρι να επιστρέψει η ζήτηση.

Οι τρέχοντες περιορισμοί, που τέθηκαν τον Φεβρουάριο, αντικατέστησαν την απαλλαγή λόγω της πανδημίας Covid19 των προηγούμενων κανόνων χρήσης ή απώλειας που απαιτούσαν χρήση του 80% των slots.

Η IATA προειδοποίησε ότι η απόφαση «θα περιορίσει τη δυνατότητα των αεροπορικών εταιρειών να λειτουργούν με την ευελιξία που απαιτείται για να ανταποκριθούν σε απρόβλεπτη και ταχέως μεταβαλλόμενη ζήτηση, οδηγώντας σε περιβαλλοντικά σπάταλες και περιττές πτήσεις.

Η ζήτηση για το χειμώνα είναι πάντα χαμηλότερη από τη θερινή ζήτηση.

Οι προθεσμιακές κρατήσεις δείχνουν τάσεις πολύ χαμηλότερες από τα επίπεδα του περασμένου χειμώνα».

Όπως υπογραμμίζει η IATA άλλες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν κατανοήσει τα επιχειρήματα.

«Οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές για το άνοιγμα των συνόρων.

Οι ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τη Λατινική Αμερική και την Ασία-Ειρηνικό έχουν εφαρμόσει πολύ πιο ευέλικτα μέτρα.

Μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση επέμεινε ότι η κίνηση θα επιστρέψει με ρυθμό πολύ πιο πέρα ​​από κάθε λογική πρόβλεψη».