Ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης για καλοκαιρινά ταξίδια σε ολόκληρη την Ευρώπη, προβλέπει για το 2024 η ForwardKeys.

Αυτή η θετική τάση σηματοδοτεί πλήρη επιστροφή στα προπανδημικά επίπεδα, με αξιοσημείωτες αλλαγές στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με την ανάλυση των πτήσεων που αφορούν στη θερινή περίοδο, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2024 οι προορισμοί στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία (συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, της Λισαβόνας, της Μαδρίτης, της Πάλμα ντε Μαγιόρκα) χάνουν έδαφος, συγκριτικά με τα επίπεδα μετά Covid.

Σε σχέση με το 2023 (για τις αναζητήσεις πτήσεων το α΄τετράμηνο του έτους για την καλοκαιρινή σεζόν), η Αθήνα χάνει μια ποσοστιαία μονάδα (με μερίδιο 2% στο σύνολο των αναζητήσεων για πτήσεις στη γηραιά ήπειρο), η Λισαβόνα 3 μονάδες, η Μαδρίτη και η Μαγιόρκα από 2 μονάδες.

Το Λονδίνο με μερίδιο 5% των αναζητήσεων πτήσεων για ταξίδια στην Ευρώπη επωφελείται για το καλοκαίρι του 2024 με δημοτικότητα ενισχυμένη 1,9%, λόγω του παράπλευρου ενθουσιασμού από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, με εύκολα διαθέσιμες συγκοινωνιακές συνδέσεις με τη γαλλική πρωτεύουσα.

Το ίδιο το Παρίσι παρουσιάζει παρόμοια δημοτικότητα, αύξηση 0,5%, αν και το μερίδιο των αναζητήσεων είναι ελαφρώς χαμηλότερο, καθώς πολλοί επισκέπτες των Αγώνων έχουν προγραμματίσει το ταξίδι τους πιο νωρίς. Η Κωνσταντινούπολη (+0,4 ποσοστιαίες μονάδες), η Ρώμη (+0,7 ποσοστιαίες μονάδες) και το Μιλάνο (+0,7 ποσοστιαίες μονάδες) κερδίζουν επίσης σε δημοτικότητα.


Η Τενερίφη +0,41% και η Σμύρνη +0,25%, καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση του ενδιαφέροντος μεταξύ των προορισμών μεσαίας κατηγορίας. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις βορειοευρωπαϊκές πόλεις Ρέικιαβικ (+0,21%) και Μόναχο (+0,15%) αντανακλά τη δημοτικότητα των προορισμών με χαμηλότερες θερμοκρασίες το καλοκαίρι μεταξύ των παραθεριστών.

Στην Ανατολική Ευρώπη, τα Τίρανα (+0,07%), συνεχίζουν να ενισχύουν τη δημοτικότητά τους, αξιοποιώντας την επιτυχία των τελευταίων ετών, ενώ προστίθενται το Ερεβάν (+0,03%) και η Τιφλίδα (+0,09%) – δημοφιλείς τόσο μεταξύ των Ευρωπαίων όσο και των Ρώσων τουριστών, λόγω του συνδυασμού της διαθέσιμης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και των προσιτών τιμών.

Η ανάλυση των δεδομένων για αεροπορικά εισιτήρια σε ευρωπαϊκούς προορισμούς πόλεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2024 αποκαλύπτει μια μετατόπιση των προτιμήσεων των καταναλωτών προς προορισμούς στη φύση (+19%) και σε αστικούς προορισμούς (+14%) έναντι των παραδοσιακών προορισμών για τον ήλιο και την παραλία (+8%).

Αυτό αντικατοπτρίζεται σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς η ετήσια αύξηση των διεθνών αφίξεων προς την Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη (+25%), τη Δυτική Ευρώπη (+15%) και τη Βόρεια Ευρώπη (+13%) ξεπερνά την αύξηση προς προορισμούς στη Νότια Ευρώπη (+11%).

Τα εξερχόμενα ταξίδια από την Ευρώπη εμφανίζουν επίσης σαφείς τάσεις, με ετήσια αύξηση στα ενδοευρωπαϊκά (+14%) και στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων προς ένα ευρύ φάσμα ασιατικών αγορών (+16%).

Τα στοιχεία για τα αεροπορικά εισιτήρια του Ιουλίου και του Αυγούστου δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες επιλέγουν όλο και περισσότερο μακρινούς προορισμούς όπως το Πεκίνο (+132%), η Οσάκα (+66%), η Μπανγκόκ (+21%), το Κολόμπο (+21%) και η Κουάλα Λουμπούρ (+14%).

Οι προορισμοί αυτοί επωφελούνται από διάφορους παράγοντες, όπως η βελτίωση της συνδεσιμότητας, η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους Ευρωπαίους που εισέρχονται στην Κίνα και η ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-γιεν. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η μέτρια αύξηση της ζήτησης για τις αμερικανικές αγορές του Σικάγο (+14%) και του Μαϊάμι (+9%).

Ο κ. Olivier Ponti, Διευθυντής Πληροφοριών και Μάρκετινγκ της ForwardKeys, σχολίασε: «Συνολικά, η εικόνα είναι θετική για τους προορισμούς παγκοσμίως που επιθυμούν να προσελκύσουν τον προσοδοφόρο ευρωπαϊκό τουρισμό τα επόμενα χρόνια.

Με την αναταραχή στη ζήτηση και τις κρατήσεις που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 να ανήκει πλέον οριστικά στο παρελθόν, η καλοκαιρινή περίοδος του 2024 φαίνεται ότι θα θέσει ένα νέο σημείο αναφοράς για τα ευρωπαϊκά ταξίδια τόσο εντός όσο και εκτός της περιοχής.

Η κ. Rachel Read, Director if Insight της ETOA, πρόσθεσε: ”Η επιστροφή της ζήτησης για αστικούς προορισμούς είναι μια πολύ ευπρόσδεκτη εξέλιξη και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τις προβλέψεις μας για την επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού στη δημοτικότητα του Λονδίνου να επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία.”