Στα προ πανδημίας επίπεδα κινήθηκε ο τουρισμός στην Τουρκία για το 2022, καθώς οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 51,4 εκατομμύρια, αριθμός ελαφρώς χαμηλότερος από το ρεκόρ των 51,8 εκατομμυρίων που προσέλκυσε η χώρα το 2019.

Τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 19% σε σχέση με το σύνολο του 2019 φτάνοντας τα 46,3 δισ δολ.Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι δήλωσε:

«Αυτά τα αποτελέσματα πιστοποιούν ότι η Τουρκία είχε μια μεγάλη επιστροφή μετά την πανδημία και είμαστε σίγουροι ότι θα φέρουμε 90 εκατομμύρια τουρίστες και θα πετύχουμε έσοδα 100 δισ. δολαρίων από τον τουρισμό έως το τέλος του 2028.

«Για να επιτύχουμε τους στόχους μας τα επόμενα πέντε χρόνια, θα επικεντρωθούμε στη διαφοροποίηση της αγοράς, την παγκόσμια προώθηση και το branding των συγκεκριμένων περιοχών και προϊόντων μας, καθώς και στη δημιουργία ενός βιώσιμου τουριστικού οικοσυστήματος.

«Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC) σε κυβερνητικό επίπεδο. Η συμφωνία μας με την GSTC επιβάλλει ένα σχέδιο τριών βημάτων μέχρι το τέλος του 2030 και μέχρι αυτή τη στιγμή θα έχουμε ένα 100% βιώσιμο τουριστικό οικοσύστημα στη χώρα μας.

«Οι δραστηριότητες branding και παγκόσμιας προβολής μας θα αυξάνονται χρόνο με το χρόνο και μέχρι το τέλος του 2028 θα έχουμε συνολικά 9 προορισμούς και 20 υπο-εμπορικά σήματα προϊόντων, παρουσιάζοντας ολόκληρη την τουριστική και πολιτιστική προσφορά της χώρας μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Θα διατηρήσουμε την ποικιλομορφία και τη συνέχεια στην επικοινωνία, λειτουργώντας έτσι με προϋπολογισμό 225 εκατομμυρίων δολαρίων για επικοινωνίες μάρκετινγκ έως το 2028».