Σύνταξη: tourismtoday.gr

Την επιστροφή του εισερχόμενου τουρισμού στην Ισπανία στα προ-πανδημίας επίπεδα αναδεικνύουν τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (INE) για τον Ιούλιο.

Οι ξένοι τουρίστες έφθασαν τα 9,07 εκατ., εκ των οποίων ξεχωρίζουν οι αφίξεις 1,9 εκατ. Βρετανών, 1,4 εκατ. Γάλλων και 1,1 εκατ. Γερμανών. Συγκρίνοντας με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2019, τα επίπεδα του εισερχόμενου τουρισμού έχουν ήδη αποκατασταθεί στο 92% του συνολικού αριθμού επισκεπτών πριν από την πανδημία.

Οι αφίξεις του 7μήνου

Οι συνολικές τουριστικές αφίξεις μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου δεν ξεπερνούν τα 39,3 εκατ. τουρίστες, κυρίως εξαιτίας της επίπτωσης που είχε στον εισερχόμενο τουρισμό η μετάλλαξη «Όμικρον» κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Ο Ισπανός γενικός γραμματέας Τουρισμού, Fernando Valdés, σημείωσε σε συνέντευξή του ότι η έλλειψη Ασιατών τουριστών από Κίνα και Ιαπωνία είναι η αιτία που ο εισερχόμενος τουρισμός δεν φθάνει ακόμη τα επίπεδα προ πανδημίας.

Τον Ιούλιο οι Βαλεαρίδες Νήσοι προσέλκυσαν τον υψηλότερο αριθμό εισερχόμενων τουριστών (2,3 εκατ.) με τους Βρετανούς και τους Γερμανούς να αποτελούν τους κυριότερους επισκέπτες. Την Καταλονία επισκέφθηκαν εξάλλου συνολικά 2 εκατ. αλλοδαποί, κυρίως από τη γείτονα Γαλλία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Καταλονία είναι η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από την αρχή του τρέχοντος έτους με 8 εκατ. τουρίστες, επίπεδο που απέχει ωστόσο από τα 11,3 εκατ. τουριστών τους πρώτους εννέα μήνες του 2019. Οι Βαλεαρίδες Νήσοι, δεδομένου ότι αποτελούν θερινό προορισμό, έχουν σχεδόν φθάσει τα επίπεδα του 2019 καθώς φέτος τις έχουν επισκεφθεί 7,5 εκατ. τουρίστες (έναντι 7,9 εκατ. το 2019).

Η εικόνα των εισπράξεων

Ακόμη πιο ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία των δαπανών των αλλοδαπών τουριστών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μαδρίτης. Τον Ιούλιο τα συνολικά έσοδα ξεπέρασαν τα 11,86 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 99,2% των εσόδων του ίδιου μήνα το 2019 και πάνω από τα διπλάσια εκείνων του Ιουλίου 2021. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη μέση ατομική δαπάνη των 1.309 ευρώ/άτομο, κατά 8,3% μεγαλύτερη σε ετήσια βάση και υψηλότερη από τα 1.209 ευρώ/άτομο τον Ιούλιο του 2019. Μεγαλύτερη κατά 10 ευρώ από το 2019 είναι και η μέση ημερήσια ατομική δαπάνη των 170 ευρώ/άτομο, ενώ ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων των εισερχόμενων τουριστών είναι 7,7 νύκτες.

Σε επίπεδο 7μήνου οι συνολικές δαπάνες των αλλοδαπών τουριστών που επισκέφθηκαν την Ισπανία ξεπερνούν τα 47,63 δισ. ευρώ, τέσσερις φορές υψηλότερες από εκείνες του 2021 αλλά κατά 4,7 δισ. ευρώ χαμηλότερες έναντι του 2019, του τελευταίου έτους πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.