της Εύας Οικονομάκη

Μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση ο επενδυτικός φάκελος «Μετατροπή του Λιμένα ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου σε Τουριστικό Λιμένα για Mega Yachts, Ανάπτυξη Εμπορικών Χρήσεων και Παροχή Υπηρεσιών Τουρισμού και Αναψυχής Υψηλών Προδιαγραφών» της εταιρείας Αστακός Τέρμιναλ Ανώνυμη Εταιρεία Διεθνούς Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών.

Ο φάκελος κατατέθηκε στην Enterprise Greece τον Σεπτέμβριο του 2022 και τον Φεβρουάριο κατατέθηκε επικαιροποίησή του.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση

Η επένδυση αφορά στην ανάπλαση περιοχής συνολικής έκτασης περίπου 1.797 στρεμμάτων στην περιοχή της Ναυτικής Βιομηχανικής Περιοχής (ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ.) Πλατυγιαλίου, στον κόλπο του Αστακού/Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο περιλαμβάνει τη μετατροπή της υφιστάμενης ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. σε τουριστικό λιμένα για Mega Yachts (με 400 περίπου θέσεις σκαφών εκ των οποίων οι μισές για σκάφη άνω των 30 μέτρων), με ταυτόχρονη ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου, παραθεριστικών κατοικιών καθώς και την παροχή υπηρεσιών τουρισμού και αναψυχής υψηλών προδιαγραφών, όπως αναφέρεται στον σχετικό φάκελο.

Φορέας της Επένδυσης είναι η εταιρεία Αστακός Τέρμιναλ Ανώνυμη Εταιρεία Διεθνούς Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών.

Πρόκειται επί της ουσίας για μία επένδυση άνω των 40 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν, κατά βιώσιμο τρόπο, 1.150 νέες Ε.Μ.Ε. (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας). Επίσης, η εταιρεία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον φάκελο, «αιτείται να λάβει το κίνητρο χωροθέτησης του άρθρου 7 του Ν.4864/2021 σκοπεύοντας στην αξιοποίηση του ακινήτου με την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου μέσω του χωρικού εργαλείου «ΕΣΧΑΣΕ», το κίνητρο της Ταχείας Αδειοδότησης του άρθρου 9 του Ν.4864/2021 επιδιώκοντας την επίσπευση της έκδοσης του συνόλου των απαιτούμενων αδειών του έργου, το κίνητρο παραχώρησης χρήσης αιγιαλού, παραλίας και συνεχόμενου θαλάσσιου χώρου του άρθρου 5 του Ν. 4864/2021, και το κίνητρο βοηθητικών και συνοδών έργων του άρθρου 6 του Ν. 4864/2021».

Αναβάθμιση

Ο φορέας επένδυσης σκοπεύει να υλοποιήσει στη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου τη μεγαλύτερη μαρίνα φιλοξενίας Mega Yachts της Μεσογείου και με την επένδυση αυτή φιλοδοξεί να συνεισφέρει σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη του τόπου με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης.