To πρώτη ηλεκτρικό αεροπλάνο πρόκειται να υποδεχθεί το Ηνωμένο Βασίλειο από τον επιχειρηματία της “πράσινης ενέργειας” Dale Vince.

Η εταιρία ευελπιστεί ότι το Ecojet, όπως έχει ονομαστεί , θα μπορεί να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του από το επόμενο έτος.

Πρόκειται για ένα αεροπλάνο 19 θέσεων που θα πετά μεταξύ Εδιμβούργου και Σαουθάμπτον.

Θα λειτουργεί με καύσιμο με βάση την κηροζίνη για τον πρώτο χρόνο, προτού εξοπλιστεί με κινητήρες που μετατρέπουν το πράσινο υδρογόνο σε ηλεκτρική ενέργεια και προσφέρουν αυτονομία 300 μιλίων, ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα Guardian.

Ο κ. Vince, ο ιδρυτής της εταιρείας πράσινης ενέργειας Ecotricity, ελπίζει να επεκτείνει τον αριθμό των διαδρομών για να καλύψει όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σε δεύτερη φάση, 18 μήνες αργότερα, σχεδιάζει την εισαγωγή αεροσκαφών 70 θέσεων ικανών να πετάξουν στην Ευρώπη, με προγραμματισμένες πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Ecojet ισχυρίζεται ότι είναι 10 χρόνια μπροστά από την υπόλοιπη βιομηχανία στην ανάπτυξη αυτού που ο κ. Vince περιέγραψε ως «τη μεγαλύτερη επανάσταση στον κλάδο των αερομεταφορών από την εφεύρεση του κινητήρα τζετ».

Ο ίδιος επισήμανε: «Το ζήτημα του τρόπου δημιουργίας βιώσιμων αεροπορικών ταξιδιών μαστίζει το πράσινο κίνημα εδώ και δεκαετίες, το Ecojet είναι μακράν το πιο σημαντικό βήμα προς μια λύση μέχρι σήμερα.

«Η επιθυμία για ταξίδια είναι βαθιά χαραγμένη στο ανθρώπινο πνεύμα και οι πτήσεις χωρίς εκπομπές C02, που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα μας επιτρέψουν να εξερευνήσουμε τον απίστευτο κόσμο μας χωρίς να τον βλάψουμε για πρώτη φορά».

Το προσωπικό θα φορά στολές φιλικές προς το περιβάλλον και θα σερβίρει γεύματα με βάση τα φυτά.

Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία αίτησης για άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και εξασφάλιση θέσεων απογείωσης και προσγείωσης στα αεροδρόμια.

Αναφορικά με τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων το Ecojet θα ακολουθήσει τις τιμές των υπολοίπων αεροπορικών εταιρειών.

Ο κ. Vince παραδέχτηκε ότι δεν ήταν απόλυτα ευχαριστημένος με την έναρξη του έργου με την καύση ορυκτών καυσίμων, αλλά τόνισε ότι η αεροπορική εταιρεία έπρεπε να ξεκινήσει γρήγορα για να εξασφαλίσει αεροσκάφη και θέσεις προσγείωσης και να «διατηρήσει τη δυναμική» του έργου.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι θα επενδύσει αρχικά 1 εκατ. λίρες, αλλά σχεδιάζει να συγκεντρώσει περαιτέρω κεφάλαια το επόμενο έτος.

«Θέλουμε να αποδείξουμε ότι ένα από τα τελευταία εμπόδια, της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, μπορεί να ξεπεραστεί », πρόσθεσε.