Η ειδική ομάδα του Λευκού Οίκου, που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση θεμάτων που άπτονται της πανδημίας, επανεξετάζει τα σχέδια της βιομηχανίας κρουαζιέρας για την ασφαλή επανέναρξη των ταξιδιών, μετά την εκπνοή του No Sail Order στις 31 Οκτωβρίου.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία ύστατη προσπάθεια των Αμερικανών Αξιωματούχων να βάλουν τα «μαχαίρια στις θήκες» των αντιδικούντων, δηλαδή της Αμερικανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ASTA) και του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), αναφορικά με την απαιτούμενη παράταση του No Sail Order που η ASTA δεν επιθυμούσε και απειλούσε να μηνύσει γι αυτό την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο αντιπρόεδρος του Λευκού Οίκου και πρόεδρος της ειδικής ομάδας, Mike Pens, την Παρασκευή πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους πέντε ηγέτες της κρουαζιέρας, καθώς και με τον διευθυντή του CDC Robert Redfield. Παρόντες ήταν και ο γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και Ανθρώπινης Υπηρεσίας (HHS) Alex Azar και ο Mike Leavitt, πρώην κυβερνήτης της Γιούτα και πρώην γραμματέας του HHS που υπηρετεί ως συμπρόεδρος του Healthy Sail Pane. Πρόκειται για μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκλήθηκε από την Royal Caribbean Group και τη Norwegian Cruise Line Holdings (NCLH), η οποία συνέταξε σχετική έκθεση για την ασφαλή επανέναρξη της κρουαζιέρας.

Τα στελέχη της κρουαζιέρας είχαν αρχικά προγραμματίσει να συναντηθούν στις 2 Οκτωβρίου, προσωπικά με την ομάδα εργασίας στον Λευκό Οίκο, αλλά η εκδήλωση «ναυάγησε» καθώς συνέπεσε με τη διάγνωσή που ήθελε τον Πρόεδρο να νοσεί από τον Covid-19.

Επί του παρόντος περιορίστηκαν σε έμμεσες συστάσεις

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, «ο κ.Πενς υπογράμμισε τον κοινό στόχο όλων αναφορικά με το “άνοιγμα” της ναυτιλιακής οικονομίας, που δεν είναι άλλος από την επανεκκίνηση των ταξιδιών με ασφάλεια».

Οι Azar και Leavitt, διαβεβαίωσαν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα παρέχει αμέριστη στήριξη στην κρουαζιέρα, προκειμένου να εκκινήσει  με ασφάλεια και υπευθυνότητα εκ νέου τα ταξίδια, αρκεί τα στελέχη της να σταματήσουν τις όποιες πιεστικές προσπάθειες κάνοντας επίδειξη δύναμης.

Μάλιστα, σε μια επισκόπηση της έκθεσης του Healthy Sail Panel, ο Leavitt τόνισε ότι «ο τομέας της κρουαζιέρας καθοδηγείται από την ανάγκη εξεύρεσης πραγματικών λύσεων, χωρίς όμως οικονομικά κριτήρια, αφού αυτό θα οδηγούσε τους συμμετέχοντες να ανταγωνίζονται για την ίδια την ασφάλεια.”