Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η ήδη αργή έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη υπέστη νέο χτύπημα αυτή την εβδομάδα.

Η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ ανέστειλε προσωρινά ή περιόρισε τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca, μετά από αναφορές πιθανών παρενεργειών.

Κι όλα αυτά όταν οι Βρυξέλλες παρουσίαζαν το σχέδιο για το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της ΕΕ και θα σώσει τις καλοκαιρινές διακοπές.

“Δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια στην Ευρώπη για το τρίτο κύμα COVID-19”

Ωστόσο η προειδοποίηση χθες Παρασκευή 19 Μαρτίου του Γερμανού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, “ταράζει τα νερά” εκ’ νέου στο μπλοκ.

“Δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια στην Ευρώπη που θα αποτρέψουν το τρίτο κύμα COVID-19”, υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενς Σπαν.

Η δήλωση του, έγινε μετά την απόφαση της Γερμανίας να επαναλάβει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο AstraZeneca, μετά από διακοπή τεσσάρων ημερών.

Στα όρια της η Ευρώπη με τα εμβόλια AstraZeneca

Η κατάσταση με τα εμβόλια και ιδιαίτερα αυτά της AstraZeneca, φαίνεται να έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Σήμερα Σάββατο 20 Μαρτίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απείλησε ξανά με αποκλεισμό των εξαγωγών εμβολίου της AstraZeneca αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει πρώτα τις παραδόσεις της.

“Έχουμε την επιλογή να απαγορεύσουμε οποιαδήποτε προβλεπόμενη εξαγωγή, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

Αυτό είναι το μήνυμα που διαβιβάζουμε στην AstraZeneca: Σεβαστείτε το συμβόλαια σας με την Ευρώπη προτού αρχίσετε παραδόσεις σε άλλες χώρες”.

“Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι”, πρόσθεσε απευθύνοντας μια σαφή προειδοποίηση.

Όπως ανακοίνωσε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν το θέμα των παραδόσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Την νέα διαμάχη πυροδότησε η ανακοίνωση της AstraZeneca το περασμένο Σαββατοκύριακο, για περαιτέρω περικοπές στις παραδόσεις του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν : “Η κατάσταση θα χειροτερέψει χωρίς εμβολιασμούς”

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέστησε σαφές πριν από λίγες μέρες ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν χωρίς εμβολιασμούς.

“Εάν ρίξουμε μια ματιά στην επιδημιολογική κατάσταση, χειροτερεύει, τόνισε. Είναι ανησυχητικό. Βλέπουμε τις παραλλαγές, κυρίως την B117.

Βλέπουμε την κορυφή ενός τρίτου κύματος στα κράτη μέλη. Και γνωρίζουμε ότι πρέπει να επιταχύνουμε τα ποσοστά εμβολιασμού”.

Ενισχύονται τα lockdown στις χώρες της ΕΕ

Η Άνγκελα Μέρκελ και οι ηγέτες των 16 γερμανικών περιοχών αποφασίζουν για νέα μέτρα τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.
Η χώρα βασίζεται στην επιτάχυνση του εμβολιασμού, για να σταματήσει την αύξηση των περιπτώσεων.

Στη Γαλλία, 16 περιοχές στη χώρα με 21 εκατομμύρια κατοίκους -μεταξύ των οποίων και το Παρίσι- βρίσκονται σε αυστηρό lockdonw από χθες και για ένα μήνα.

Η Ιταλία επέκτεινε τις περιοχές όπου εστιατόρια και καφετέριες μπορούν να κάνουν μόνο παραλαβή ή παράδοση.

Η Πολωνία ανακοίνωσε νέα μέτρα κλειδώματος από σήμερα Σάββατο έως τουλάχιστον τις 9 Απριλίου.
Αυτά περιλαμβάνουν το κλείσιμο ξενοδοχείων, θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών αιθουσών, καθώς και καταστημάτων εμπορικών κέντρων.

Ένα κύμα νέων μολύνσεων οδήγησε την κυβέρνηση στο Βέλγιο να φρενάρει την απόφαση χαλάρωσης των περιορισμών από τον επόμενο μήνα.
Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές στο ελάχιστο και να εντείνουν την απομακρυσμένη εργασία.