Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι τιμές στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία αυξήθηκαν σχεδόν 20% το 2022, σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο η πληρότητα παρέμεινε κατά περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη σε σχέση με το 2019.

Τα τελευταία στοιχεία της STR διαπίστωσαν ότι τα ακίνητα της Ευρώπης είχαν συνολικό ποσοστό πληρότητας 64,6% πέρυσι, από 75,1% το 2019.

Στο +18,5% η ADR στην Ευρώπη

Παρά το γεγονός ότι γέμισαν λιγότερα δωμάτια κατά τη διάρκεια του έτους, η μέση ημερήσια τιμή (ADR) στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 18,5% την ίδια περίοδο φθάνοντας τα 148,97 δολάρια σε «σταθερό νόμισμα».

  • Αυτές οι υψηλότερες τιμές επέτρεψαν στα ξενοδοχεία της Ευρώπης να καταγράψουν έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) 96,25% το 2022, αυξημένα κατά 6,1% σε σχέση με τον μέσο όρο του 2019.
  • Σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ασία ήταν η μόνη περιοχή που κατέγραψε χαμηλότερη ADR πέρυσι σε σχέση με το 2019, με ποσοστά ακόμα 9,9% εκατό χαμηλότερα από ό,τι το έτος πριν από την πανδημία.
    Η περιοχή επηρεάστηκε αρνητικά από το συνεχιζόμενο κλείσιμο των ταξιδιών από και προς την Κίνα λόγω των αυστηρών κανόνων Covid, οι οποίοι τελικά άρθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
  • Κάθε άλλη περιοχή σημείωσε διψήφιες αυξήσεις στις μέσες τιμές ξενοδοχείων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μερικές από τις υψηλότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Αφρική (+38,3%), τη Νότια Αμερική (+30,3%) και τη Μέση Ανατολή (22,2%).

Οι τιμές δωματίων, βασικός μοχλός της ανάκαμψης

«Η ανθεκτικότητα του κλάδου υποστηρίχθηκε από τα ταξίδια αναψυχής το καλοκαίρι, μαζί με την επιστροφή στα επαγγελματικά ταξίδια, τόνισε ο Robin Rossmann, διευθύνων σύμβουλος της STR.

Σε αντίθεση με προηγούμενες πτώσεις, οι τιμές των δωματίων ήταν ο βασικός μοχλός της ανάκαμψης.
Αν και η πληρότητα ήταν κάτω από τα συγκρίσιμα πριν από την πανδημία, η μέτρηση αναμένεται να σταθεροποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Παρά τους αντίξοους ανέμους της οικονομίας, ο κλάδος λειτουργεί από μια θέση ισχύος το νέο έτος».