Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι κρατήσεις πτήσεων για εξερχόμενα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς με ήλιο έχουν ανακάμψει.

Αυτό αποκαλύπτει νέα έρευνα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) επισημαίνοντας ωστόσο, πώς ο εισερχόμενος τουρισμός έχει σε μεγάλο βαθμό αποτύχει να «απογειωθεί».

Τα δεδομένα – που συγκεντρώθηκαν για το WTTC από την ForwardKeysαποκάλυψαν μια τεράστια διαφορά μεταξύ των κρατήσεων πτήσεων για εξερχόμενα και εισερχόμενα ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στα ύψη η ζήτηση για ταξίδια σε Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση 53% στις κρατήσεις πτήσεων προς την Τουρκία και 51% αύξηση προς την Ελλάδα σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Η Ισπανία -ένας μακροχρόνιος αγαπημένος προορισμός για το καλοκαίρι και ο πιο δημοφιλής προορισμός συνολικά για τους Βρετανούς ταξιδιώτες που αναζητούν ήλιο- έχει επίσης καλές επιδόσεις πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Εν τω μεταξύ, οι κρατήσεις πτήσεων προς χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία και το Πακιστάν έχουν επίσης αυξηθεί κατά 36%, 28% και 26% αντίστοιχα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, καθώς οι οικογένειες επιδιώκουν να επανασυνδεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η έρευνα δείχνει ότι οι κρατήσεις στις ΗΠΑ κατά την ίδια περίοδο -που το 2019 ήταν ο πέμπτος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Βρετανούς- παραμένουν 10% χαμηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία.

Ανισορροπία κρατήσεων εξερχόμενων και εισερχόμενων διεθνών πτήσεων

Το WTTC σημείωσε ότι τα στοιχεία υπογράμμισαν επίσης μια πιο αρνητική προοπτική για τα εισερχόμενα ταξίδια.

Ενώ οι εισερχόμενες κρατήσεις για διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 1.453% σε σύγκριση με το 2021 (όταν ίσχυαν αυστηροί περιορισμοί στα ταξίδια), εξακολουθούν μέχρι σήμερα να είναι πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα στο -45% σε σχέση με το 2019.

Μόνο η Σουηδία έχει ανέβει πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα (αύξηση 15%) για τα εισερχόμενα ταξίδια, ενώ άλλες βασικές αγορές δεν έχουν ανακάμψει, υποδεικνύοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει για να ενθαρρύνει τους διεθνείς ταξιδιώτες να επιστρέψουν στις ακτές του.

Οι κρατήσεις πτήσεων από τις ΗΠΑ φέτος εξακολουθούν να είναι σχεδόν ένα τέταρτο (24%) κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Άλλες βασικές αγορές πηγών για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Ιρλανδία, η Γερμανία και η Ισπανία έχουν επίσης κακές επιδόσεις, με πτώση 19%, 37% και 38% αντίστοιχα.

Η έλλειψη εισερχόμενων ταξιδιών «συνεχίζει να προκαλεί οικονομικές ανησυχίες»

«Η τεράστια ανισορροπία μεταξύ των κρατήσεων εξερχόμενων και εισερχόμενων βρετανικών διεθνών πτήσεων είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για την ανάκαμψη του ταξιδιωτικού και τουριστικού τομέα και την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC.

Καθώς η πανδημία υποχωρεί και τα διεθνή ταξίδια επιστρέφουν, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τους παραθεριστές να αξιοποιούν στο έπακρο τη νέα τους ελευθερία, για ταξίδια με ασφάλεια.

Αλλά δεν είναι καλό σημάδι για την οικονομία εάν δεν μπορούμε να πείσουμε τους διεθνείς ταξιδιώτες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανοιχτό για επιχειρήσεις σε ταξιδιώτες και τουρίστες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο χάνει σημαντικό μερίδιο αγοράς σε άλλους προορισμούς».