Αύξηση των Ρώσων τουριστών στο Ιράν καταγράφεται ως αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Mehr.

Αρκετοί παράγοντες έχουν συμβάλει στον περιορισμένο εγχώριο και εξωτερικό τουρισμό της Ρωσίας αυτές τις μέρες, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου με την Ουκρανία που επηρέασε αρνητικά τη ρωσική τουριστική βιομηχανία.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Κίνα, οι κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η αρνητική εικόνα της Ρωσίας που παρουσιάζεται σε διάφορες χώρες και η απαγόρευση διεθνών καρτών όπως η Visa εμποδίζουν τη Ρωσία να επεκτείνει τον τουρισμό της.

Αυτό έχει ωθήσει τους Ρώσους τουρίστες να επισκεφθούν την Ασία και τη Μέση Ανατολή και ειδικά το Ιράν.

Η αγορά εξερχόμενου τουρισμού της Ρωσίας επηρεαζόταν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού μέχρι πριν από μήνες, αλλά τώρα αναπτύσσεται και έχει μια εντελώς νέα προοπτική. Ως εκ τούτου το Ιράν παραμένει δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τους Ρώσους παρά τις αρνητικές διαφημίσεις.

Ο Επικεφαλής της Ένωσης Ιρανών Tour Operators Ebrahim Pourfaraj πιστεύει ότι η πλειοψηφία των πιθανών Ρώσων ταξιδιωτών δεν γνωρίζει τα τεράστια τουριστικά αξιοθέατα που υπάρχουν σε κάθε γωνιά του Ιράν. «Το γεγονός είναι ότι οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις του Ιράν με τη Ρωσία θεωρούνται καλές, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την προσέλκυση τουριστών, επειδή συνδέεται άμεσα με τον ρωσικό λαό. Είναι ο ρωσικός λαός που πρέπει να επιλέξει το Ιράν ως προορισμό του».