Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η αγορά στις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις της Ισπανίας αύξησε τα έσοδα φέτος. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Key Data, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη βελτίωση 5,3% στα έσοδα.

Ωστόσο, αυτό ακολουθεί τις βασικές τοπικές αγορές της Πορτογαλίας και της Ευρώπης συνολικά, όπου οι τιμές για σε διανυκτερεύσεις είναι χαμηλότερες και πιο ανταγωνιστικές.

Η ανάλυση αφορά στοιχεία ενοικίασης διακοπών από την Airbnb και την Vrbo, για διαμονές από 1 Ιανουαρίου έως 9 Οκτωβρίου 2023 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2022.

  • Οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις στην Πορτογαλία έχουν σημειώσει βελτίωση 13,8% στα Έσοδα ανά Διαθέσιμο Ενοικίαση (RevPAR) στα 60,80 ευρώ. Αλλά και οι Μέσες Ημερήσιες Τιμές (ADR), είναι σημαντικά χαμηλότερες στα 148 ευρώ έναντι 178 στην Ισπανία.
  • Οι τιμές αυξήθηκαν 9,2% ετησίως στην Πορτογαλία, ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που πωλήθηκαν ήταν στο +4%.
  • Στην Ισπανία, το RevPAR διαμορφώθηκε στα 57,90 ευρώ φέτος, ενώ η ADR βελτιώθηκε σε ένα πιο μέτριο 5%.

Πληρότητα και παράθυρα κράτησης

Το γεγονός ότι η ADR έχει αυξηθεί ενόψει της συμπίεσης των καταναλωτικών δαπανών δείχνει ότι η ζήτηση παραμένει ισχυρή, αλλά η πληρότητα, καθώς και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων που πωλήθηκαν, παρέμειναν σταθεροί από έτος σε έτος.

Τα παράθυρα κράτησης ήταν επίσης 5 ημέρες μικρότερα στην Ισπανία με 60,3, σε σύγκριση με 65,1 ημέρες στην Πορτογαλία.

Η εικόνα σε όλη την Ευρώπη δείχνει ότι η Ισπανία αντιμετώπισε πίεση τιμών περισσότερο από αλλού στην ήπειρο και το 2023.

  • Ο μέσος όρος ADR για ολόκληρη την Ευρώπη διαμορφώθηκε στα 156 ευρώ (αύξηση 8,5% ετησίως) αφήνοντας το RevPAR αυξημένο 8% στα 45,70 ευρώ, με πληρότητα και διανυκτερεύσεις σε σταθερές πωλήσεις από έτος σε έτος.
  • Ο μέσος όρος των παραθύρων κράτησης ήταν 5% υψηλότερος στις 60 ημέρες.
    Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Ευρωζώνης μειώθηκε στο 4,3% στις 2 Σεπτεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι και οι τρεις αγορές σημείωσαν αύξηση εσόδων σε πραγματικούς όρους.

Οι διαχειριστές ακινήτων σε Ισπανία κινδυνεύουν από ανταγωνιστές

«Το βασικό μάθημα για την τουριστική αγορά στην Ισπανία είναι ότι, μετά από περιόδους υψηλής ζήτησης, μπορεί να είναι δύσκολο να αντιδράσουμε αρκετά γρήγορα στις αλλαγές της ζήτησης, τόνισε η Sally Henry, Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης EMEA σε Key Data.

Τότε είναι που οι διαχειριστές ακινήτων κινδυνεύουν να χάσουν ταξιδιώτες από ανταγωνιστές. Αυτό είναι που μπορείτε να δείτε να παίζει μεταξύ αυτών των δύο δημοφιλών γειτόνων, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Η σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των αγορών είναι ότι, στην Ισπανία, οι τουρίστες καλούνται να ξοδέψουν 20% περισσότερα για διαμονή. Αυτός είναι ένας σοβαρός παράγοντας για πολλούς σε μια εποχή που τα πορτοφόλια τους συμπιέζονται.

Για να παραμείνει ανταγωνιστικός ο κλάδος των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων στην Ισπανία, θα πρέπει να δούμε μια περαιτέρω εξομάλυνση των τιμών από τώρα έως την περίοδο αιχμής του επόμενου καλοκαιριού.

Οι διαχειριστές ακινήτων πρέπει να είναι πιο διορατικοί, εάν θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη ζήτηση που υπάρχει».