της Εύας Οικονομάκη

Στο top 5 των ευρωπαϊκών κρατών με τα ακριβότερα καταλύματα που μισθώνονται βραχυχρόνια μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb συγκαταλέγεται η Ελλάδα.

Το μέσο κόστος ανά διανυκτέρευση διαμορφώνεται για το «καυτό» δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου στα 253 ευρώ.

Στην κορυφή ως προς το κόστος βρίσκεται, σύμφωνα με την AirDNA, η Ισλανδία με τη μέση ημερήσια τιμή (ADR-Average Daily Rate) να ανέρχεται στα 264 ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Μονακό στα 261 ευρώ και τρίτο κατατάσσεται το Ηνωμένο Βασίλειο με μέσο κόστος τα 260 ευρώ. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα, η οποία ξεχωρίζει έναντι των άλλων χωρών της ανατολικής Ευρώπης που καταγράφουν στην πλειονότητά τους τιμές κάτω των 120 ευρώ. Τέλος, την πεντάδα συμπληρώνει η Ισπανία, με το σχετικό κόστος να διαμορφώνεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, στα 236 ευρώ.

Το χαμηλότερο μέσο κόστος ανά διανυκτέρευση εντοπίζεται στο Κόσοβο, όπου τα καταλύματα τύπου Airbnb διατίθενται έναντι 50 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι τις 15 Μαΐου, οι τιμές για τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι ενισχυμένες σε ποσοστό 9% για το δίμηνο της υψηλής ζήτησης Ιουλίου – Αυγούστου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Εντονη ζήτηση

Μεγάλη είναι την ίδια στιγμή η ζήτηση που διαπιστώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για καταλύματα Airbnb, με το σχετικό ποσοστό αύξησης για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου να ανέρχεται στο 19% σε ετήσια βάση. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος σημειώνουν αύξηση 17% σε ετήσια βάση στον ρυθμό ζήτησης, ενώ ο Αύγουστος κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, με τη σχετική άνοδο να διαμορφώνεται στο 22% σε ετήσια βάση.

Η Ελλάδα με αύξηση της ζήτησης κατά 17% καταλαμβάνει τη 14η θέση στη σχετική λίστα των 20 υπό εξέταση χωρών (Γαλλία, Πολωνία, Αυστρία, Ελλάδα, Νορβηγία, Γερμανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Πορτογαλία, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ιρλανδία, Κροατία, Δανία, Τσεχία).

Στην κορυφή της ζήτησης βρίσκεται η Φινλανδία με αύξηση 31%, ακολουθεί η Νορβηγία στο συν 30% και έπεται στην τρίτη θέση η Πολωνία στο συν 29%. Ουραγός στη σχετική λίστα είναι η Ιρλανδία με ενίσχυση της ζήτησης στο 12% σε σχέση με πέρυσι. Στο συν 13% βρίσκεται η Ιταλία και άνοδο σε ποσοστό 14% σημείωσαν Ολλανδία, Πορτογαλία και Κροατία.