Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα ενοίκια κατοικιών στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις αυξήθηκαν απότομα μέσα σε ένα χρόνο.

Τα δεδομένα του HousingAnywhere International Rent Index για το 4ο τρίμηνο 2021, δείχνουν μια συνεχή τάση ανόδου των ενοικίων για όλους τους τύπους καταλυμάτων (διαμερίσματα, ιδιωτικά δωμάτια και στούντιο).

Μεγάλο μέρος της ανόδου των τιμών «χρεώνεται» στις βραχύπροθεσμες ενοικιάσεις διακοπών. Την ζήτηση για τα ακίνητα διακοπών οδηγεί η τάση για ιδιωτικότητα στην διαμονή, λόγω της πανδημίας.

Η ανισορροπία τιμών φαίνεται να επικρατεί στις ευρωπαϊκές πόλεις, για όλους τους τύπους ακινήτων. Στο Βερολίνο, για παράδειγμα, τα ενοίκια διαμερισμάτων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40%.

Σχεδόν όλα τα ακίνητα βρίσκονται σε υψηλότερη τιμή από ό,τι ένα χρόνο πριν. Αυτό υποδηλώνει ότι η έλλειψη στέγης δεν είναι σε καμία περίπτωση πρόβλημα κάποιας συγκεκριμένης πόλης ή χώρας. Αλλά είναι πανευρωπαϊκό και πιθανώς παγκόσμιο θέμα ανησυχίας.

  • Οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν για όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.
  • Οι τιμές των στούντιο αυξήθηκαν για όλες τις πόλεις, εκτός από τη Χάγη.
  • Οι τιμές για τα ιδιωτικά δωμάτια αυξήθηκαν σε όλες τις πόλεις, εκτός από τη Χάγη και το Ελσίνκι.

Σύμφωνα με την HousingAnywhere, η διαρθρωτική έλλειψη διαθέσιμης στέγης «συνεχίζει να υπαγορεύει την τιμή».

Τα διαμερίσματα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση και τα στούντιο τα πλησιάζουν γρήγορα.

Η στεγαστική κρίση στην Ευρώπη και οι ενοικιάσεις διακοπών

«Διαθεσιμότητα μπορεί να υπάρξει με την ανακαίνιση υφιστάμενων ακινήτων και την ανάπτυξη νέων ακινήτων, λέει ο Djordy Seelmann, Διευθύνων Σύμβουλος της HousingAnywhere.

Αλλά και με την αποτροπή χρήσης των ακινήτων για την αγορά τουριστικών ενοικίων».

Η οικονομική προσιτότητα μπορεί να επιδιωχθεί προσφέροντας μια ποικιλία επιλογών. Κατάλληλων για όλα τα βαλάντια, ώστε να εξασφαλιστεί η ποικιλομορφία και η ένταξη.

«Οι πόλεις ανταγωνίζονται για ταλέντα, ενώ τα ταλέντα ανταγωνίζονται για στέγαση, υπογραμμίζει ο Djordy Seelmann.

Αυτό απαιτεί από τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως δήμους, πανεπιστήμια, κατασκευαστές ακινήτων και παρόχους τεχνολογίας να συνεργαστούν για την εξεύρεση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων λύσεων για τη στεγαστική κρίση που ταράζει την Ευρώπη.

Θα πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στη συνεργασία, καθώς τα παγκόσμια ταλέντα αναβάλλουν ή ακόμη και ακυρώνουν τα διεθνή σχέδια εκπαίδευσης και καριέρας τους επειδή δεν μπορούν να βρουν κατάλληλη στέγαση».

Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις με τα υψηλότερα ενοίκια κατοικιών

Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Άμστερνταμ είναι οι πιο ακριβές πόλεις στην Ευρώπη για ενοικίαση διαμερίσματος, με μέσο όρο ενοικίων 1.964 ευρώ 1.850 ευρώ και 1.641 ευρώ το μήνα αντίστοιχα.

Πηγή: HousingAnywhere

Οι πιο αξιοσημείωτες τάσεις το 4ο τρίμηνο του 2021

  • Το top 5 των πόλεων που σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε ετήσια βάση στις τιμές των διαμερισμάτων, παραμένει παρόμοια με το προηγούμενο τρίμηνο.
    Μετά το Βερολίνο (39,47%) και το Αμβούργο (21,30%), οι τιμές των διαμερισμάτων στο Ρέικιαβικ αυξήθηκαν κατά 20,43% σε ετήσια βάση και ακολουθούν η Βιέννη (16,74%) και το Μιλάνο (14,45%).
  • Το Παρίσι, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και η Ουτρέχτη κυριαρχούν στις κορυφαίες θέσεις για την τιμή ενοικίασης όλων των τύπων ακινήτων.
    Το Παρίσι βρίσκεται ως η πιο ακριβή πόλη, σημειώνοντας την πρώτη θέση τόσο για τα ενοίκια διαμερισμάτων (1963,57 €) όσο και για τα ιδιωτικά δωμάτια (786,94 €).
    Ακολουθεί το Λονδίνο με την πρώτη θέση για τα ενοίκια στούντιο (1210,68 €), τη δεύτερη για τα διαμερίσματα (1850,18 €) και τρίτο για ιδιωτικά δωμάτια (710,87 €).
    Τόσο το Άμστερνταμ όσο και η Ουτρέχτη βρίσκονται στην πρώτη 5άδα για όλους τους τύπους ακινήτων.
  • Όλες οι πόλεις και οι τύποι ακινήτων στην Ισπανία παρουσιάζουν ισχυρή τριμηνιαία άνοδο μετά το πράσινο φως στο προσχέδιο της νέας στεγαστικής πολιτικής.
    Η Βαρκελώνη ηγείται αυτής της τάσης με την πιο απότομη αύξηση για τα διαμερίσματα (5,98%) και τα ιδιωτικά δωμάτια (4,98%). Όσον αφορά τα στούντιο, η Μαδρίτη κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση μεταξύ των ισπανικών πόλεων με 5,1%.