Σύνταξη tourismtoday.gr

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία στις Βρυξέλλες. Το έτος 2023 έκλεισε θετικά με πληρότητα 68,3%, έναντι 59,4% το 2022, που εξακολουθούσε να επηρεάζεται εν μέρει από την υγειονομική κρίση.

Αυτά είναι καλά νέα, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το άνοιγμα νέων εγκαταστάσεων στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον Rodolphe Van Weyenbergh, Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Ξενοδόχων Βρυξελλών (BHA).

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένα χάσμα που πρέπει να γεφυρωθεί με το ποσοστό πληρότητας 75% που καταγράφηκε το 2019, το οποίο θεωρείται το έτος αναφοράς από τότε που ο COVID-19 επηρέασε σοβαρά τον κλάδο τα τρία επόμενα χρόνια.
Η BHA πιστεύει ότι η εξήγηση για αυτό το κενό είναι ότι τα επαγγελματικά ταξίδια ανακάμπτουν πιο αργά από τον τουρισμό αναψυχής.

Αυτό είναι εμφανές στην αύξηση των ποσοστών πληρότητας των ξενοδοχείων των Βρυξελλών κατά τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα.

Τα καλά στοιχεία που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο, που σηματοδότησε τα παραδοσιακά “Χειμερινά Θαύματα”, επιβεβαιώνουν επίσης την ανάγκη για όλες τις τουριστικές δραστηριότητες που οργανώνονται από την πόλη και την περιοχή, σύμφωνα με τον Rodolphe Van Weyenbergh.

Ο επιχειρηματικός τουρισμός δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως, καθώς τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή συνοικία ή κοντά στο αεροδρόμιο και βασίζονται περισσότερο σε αυτό το τμήμα, ανακάμπτουν πιο αργά από τα ξενοδοχεία που επωφελούνται περισσότερο από τον τουρισμό αναψυχής.

Ωστόσο, η ξενοδοχειακή βιομηχανία των Βρυξελλών δεν ανησυχεί πολύ για την απώλεια αυτού του πολλά υποσχόμενου τομέα.

Έκθεση της MKG υποδηλώνει ότι παρά την επανέναρξη του τουρισμού στις Βρυξέλλες, τα ξενοδοχεία της πόλης δεν κατάφεραν να ανακτήσουν την κερδοφορία τους στα προ-COVID επίπεδα.

Επιφανειακά, τα ξενοδοχεία των Βρυξελλών τα πάνε καλά αφού το RevPAR τους έχει αυξηθεί κατά 14,5% σε σύγκριση με το 2019, το οποίο είναι καλύτερο από τον μέσο όρο της χώρας μόλις 10,6%.
Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα στοιχεία δεν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό. Στην πραγματικότητα, η αύξηση του τζίρου των ξενοδοχείων δεν αρκεί για να καλύψει την κατά 17% αύξηση του κόστους εργασίας στον κλάδο της φιλοξενίας και την άνοδο 88% του κόστους ενέργειας την ίδια περίοδο.