Τα στατιστικά στοιχεία για την εναέρια κυκλοφορία που μόλις δημοσιεύτηκαν από τη Finavia δείχνουν την επίδραση της πανδημίας του κορωνοϊού στην εναέρια κυκλοφορία και στις αερολιμενικές δραστηριότητες.

Συνολικά, ο αριθμός των επιβατών αεροπορικών μεταφορών για όλα τα αεροδρόμια της Φινλανδίας μειώθηκε κατά 20,1% τον Ιανουάριο-Μάρτιο. Το Μάρτιο, οι αριθμοί επιβατών του αεροδρομίου του Ελσίνκι μειώθηκαν κατά 57,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

“Η πανδημία του κορωνοϊού έχει γίνει αισθητή με πολλούς τρόπους στα αεροδρόμια της Φινλανδίας. Όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στα αεροδρόμια ανησυχούσαμε για την ασφάλεια των επιβατών. Η επιδημία, η οποία έγινε μια πανδημία παγκοσμίως σε μόλις λίγες εβδομάδες, επηρέασε ολόκληρο τον κλάδο με πολλούς τρόπους. Η κατάσταση έχει επίσης επηρεάσει τις αεροπορικές εταιρείες και τις εταιρείες που λειτουργούν στα αεροδρόμια καθώς και τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με την τρέχουσα εκτίμηση, ο αντίκτυπος της μείωσης της αεροπορικής κίνησης στον κύκλο εργασιών της Finavia θα είναι πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ. Εκτιμούμε ότι ο συνολικός αριθμός των επιβατών του τρέχοντος έτους μπορεί να είναι τρίτος χαμηλότερος από τον περυσινό. Πρόκειται για μια πολύ πιο δραματική πτώση από ό, τι έχει προηγουμένως βιώσει η εναέρια κυκλοφορία.

Προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη κατάσταση μαζί με την κοινότητα των αεροδρομίων, δώσαμε στους ενοίκους και στους συνεργάτες μας σημαντική ανακούφιση. Επίσης, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε προς το παρόν το τρέχον Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Αεροδρομίου του Ελσίνκι, προκειμένου να διασφαλίσουμε την προσβασιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της Φινλανδίας και στο μέλλον “, λέει ο Kimmo Mäki, Διευθύνων Σύμβουλος της Finavia .

Η τρέχουσα κατάσταση του αεροδρομίου του Ελσίνκι

Σε μια κανονική ημέρα, κατά μέσο όρο 57.000 επιβάτες θα περάσουν από το αεροδρόμιο του Ελσίνκι. Επί του παρόντος, το αεροδρόμιο εξυπηρετεί μόνο λίγο περισσότερους από 1.000 επιβάτες την ημέρα και ο αριθμός συνεχίζει να μειώνεται. Στις 19 Μαρτίου, η Φινλανδία έκλεισε τις αποσκευές check-in και αποσκευών στο Terminal 1 στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι και τις υπηρεσίες που βρίσκονταν στα λόμπι. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι υπόλοιπες πτήσεις θα εκτελούνται μέσω του τερματικού σταθμού 2. Ο δίαυλος 3 έκλεισε προς το παρόν στην 1η Απριλίου.

Προς το παρόν όλα τα άτομα που φθάνουν ή εξέρχονται από τη χώρα θα πρέπει να περάσουν από τον έλεγχο των συνόρων και όλα τα άτομα που φθάνουν στη Φινλανδία θα πρέπει επίσης να περάσουν από τα σημεία ελέγχου υγείας που εκτελούν οι υγειονομικές αρχές. Άλλα τμήματα του τερματικού σταθμού έχουν επίσης κλείσει, τόσο στο χώρο Σένγκεν όσο και εκτός του χώρου Σένγκεν. Η Finavia υποστηρίζει τις αρχές – για παράδειγμα – με την πραγματοποίηση αλλαγών στην κατεύθυνση των επιβατών και των διαδικασιών επιβατών στους τερματικούς σταθμούς. Η Finavia έχει επίσης λάβει πολλά μέτρα για να καταστήσει τα τερματικά λιγότερο γεμάτα και να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Παρόλο που πολλά σημεία εξυπηρέτησης έκλεισαν και στις τερματικές περιοχές που εξακολουθούν να είναι ανοιχτές, θα επιδιώξουμε να διατηρήσουμε ορισμένα σημεία εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο, όπως το φαρμακείο και τα περίπτερα και τα καφέ. Οι ώρες λειτουργίας τους θα μειωθούν από τις κανονικές ώρες. Υπάρχουν μερικά εστιατόρια στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι που πωλούν πάρουν φαγητό.