Ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων στη μεγαλύτερη μητρόπολη της Τουρκίας επέκτεινε ένα θετικό σερί καθώς η Κωνσταντινούπολη υποδέχθηκε σχεδόν 10,5 εκατ. τουρίστες τους πρώτους επτά μήνες του έτους, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των τουριστών στην πόλη ήταν 10,47 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Κωνσταντινούπολης, σε σύγκριση με 9,77 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου πέρυσι.

Εξετάζοντας τα μηνιαία στοιχεία, η Κωνσταντινούπολη κατέγραψε επίσης αύξηση στον αριθμό των τουριστών που φιλοξένησε αυτόν τον Ιούλιο με 1,9 εκατ. σε σύγκριση με 1,87 εκατ. τον ίδιο μήνα του 2023. Αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση 1,7%.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων τον μήνα ήταν αεροπορικώς με 1,83 εκατ., ενώ περίπου 72.000 τουρίστες ήρθαν μέσω θαλάσσης.

Από τους τουρίστες που έφτασαν αεροπορικώς, περίπου 1,32 εκατ. διακινήθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τα στοιχεία, μαζί με περίπου 507.500 στο αεροδρόμιο Sabiha Gökçen και 1.673 στο αεροδρόμιο Atatürk.

Αναλογικά, από αυτούς που έφτασαν στην πόλη αεροπορικώς, το 72,21% προτίμησε το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης και το 27,69% χρησιμοποίησε το διεθνές αεροδρόμιο Sabiha Gökçen.

Ποιες χώρες ενίσχυσαν τον τουρισμό της Κωνσταντινούπολης

Κορυφαίοι επισκέπτες στη λίστα των αφίξεων στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο ήταν οι Ρώσοι με 192.018 επισκέπτες. Ακολούθησαν οι Γερμανοί με 153.861 και οι τουρίστες από τις ΗΠΑ με 114.412.

Επόμενες στη λίστα ήταν οι αφίξεις από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, το Ουζμπεκιστάν, την Ολλανδία, το Ιράκ και την Ιταλία.

Ρεκόρ αφίξεων τον Ιούλιο

Ο αριθμός των ξένων επισκεπτών που έφτασαν στην Τουρκία γενικά τον Ιούλιο έφτασε στο υψηλό όλων των εποχών σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τον περασμένο μήνα.

Η χώρα υποδέχθηκε 7,3 εκατ. τουρίστες τον μήνα, σημειώνοντας αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου, ο συνολικός αριθμός ξένων επισκεπτών αυξήθηκε κατά 8,27% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, φθάνοντας τα 28,98 εκατ., σαφής ένδειξη της ισχυρής ανάκαμψης του κλάδου.

Σε συνδυασμό με τα 4,49 εκατ. Τούρκους πολίτες που έφτασαν από το εξωτερικό, ο αριθμός έφτασε τα 33,47 εκατ., δήλωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Οι αρχές αναμένουν ότι οι αφίξεις θα φτάσουν τα 60 εκατ. μέχρι το τέλος του έτους, ενώ στοχεύουν σε έσοδα 60 δις. δολαρίων.