Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς διαστημικού τουρισμού αναμένεται να φτάσουν τα 678,3 εκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2023.

Η συνολική ζήτηση διαστημικού τουρισμού εκτιμάται ότι θα αυξηθεί 38,6% CAGR μεταξύ 2022-2033. Σύμφωνα με το Future Market Insights (FMI), προβλέπεται να φτάσει περίπου τα 13.239,5 εκατομμύρια δολάρια το 2033.

  • Η αυξανόμενη δημοτικότητα του διαστημικού τουρισμού παγκοσμίως οδηγεί την παγκόσμια αγορά προς τα εμπρός.
  • Η ανάπτυξη διαστημικών τεχνολογιών επόμενης γενιάς θα ενισχύσει την αγορά.
  • Η μείωση των τιμών περιηγήσεων στο διάστημα θα αυξήσει τη ζήτηση.
  • Η ανοδική δημοτικότητα online κρατήσεων προμηνύει καλά μηνύματα για την αγορά.
  • Η αύξηση κυβερνητικών πρωτοβουλιών και επενδύσεων για την ανάπτυξη του διαστημικού τουρισμού θα ενεργοποιήσει πωλήσεις.
  • Η δημοτικότητα τροχιακών και υποτροχιακών οχημάτων θα δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης.

Διαστημικός τουρισμός

Ο διαστημικός τουρισμός αναφέρεται στην πρακτική του ταξιδιού στο διάστημα, ιδιαίτερα για λόγους αναψυχής και αναψυχής.

Είναι ένα εξειδικευμένο τμήμα της αεροπορικής βιομηχανίας. Ο διαστημικός τουρισμός επιτρέπει στους απλούς ανθρώπους να γίνουν αστροναύτες και να βιώσουν ταξίδια στο διάστημα για επαγγελματικούς, αναψυχής ή ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Είδη διαστημικού τουρισμού

  • Τροχιακός.
  • Σεληνιακός.
  • Υποτροχιακός.

Η αυξανόμενη κλίση προς την επιλογή διαστημικών περιηγήσεων για νέες εμπειρίες στο διάστημα θα τονώσει την αγορά.

Επί του παρόντος, ο διαστημικός τουρισμός είναι πολύ ακριβός και μόνο ένα μικρό τμήμα των καταναλωτών είναι σε θέση να αποκτήσει αυτή τη διαστημική εμπειρία.
Ωστόσο, οι εξελίξεις στις διαστημικές τεχνολογίες αλλάζουν σταδιακά.

Αναμένεται ότι η ανάπτυξη νέων διαστημικών τεχνολογιών θα μειώσει τις τιμές των περιηγήσεων και των ταξιδιών στο διάστημα. Αυτό θα τονώσει την παγκόσμια βιομηχανία διαστημικού τουρισμού κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν στη μεσαία τάξη και θα επιλέγουν περιηγήσεις στο διάστημα. Αυτό θα δημιουργήσει προσοδοφόρα έσοδα για τις εταιρείες διαστημικού τουρισμού.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας που θα προωθήσει τη ζήτηση του διαστημικού τουρισμού είναι η ανάπτυξη νέων εμπορικών προορισμών στο διάστημα.

Αρκετές κυβερνήσεις και διαστημικές υπηρεσίες καταβάλλουν προσπάθειες για την κατασκευή εμπορικών διαστημικών σταθμών ή προορισμών.

Εταιρείες όπως η SpaceX, η Blue Origin και η Virgin Galactic ανοίγουν δρόμο στον διαστημικό τουρισμό. Ξοδεύουν τεράστια ποσά για δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης, πειράματα και δοκιμές διαστημικής τεχνολογίας.

Προοπτικές της αγοράς διαστημικού τουρισμού

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του διαστημικού τουρισμού μεταξύ του πληθυσμού της μεσαίας τάξης αναμένεται να ενισχύσει τις πωλήσεις μέχρι το 2033.

Οι στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ άμεσων προμηθευτών και έμμεσων προμηθευτών στον κλάδο έχουν ανοίξει δρόμους για καινοτομία. Γίνονται μεγάλες επενδύσεις για την ανάπτυξη της βιομηχανίας του διαστημικού τουρισμού παγκοσμίως.
Υπήρξαν τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της αγοράς.

Βασικοί παίκτες στην αγορά αναζωογονούν τον τομέα με προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης για την κατασκευή τροχιακών και υποτροχιακών οχημάτων για ταξίδια στο διάστημα.

Η απότομη μείωση του κόστους των εργασιών εξερεύνησης του διαστήματος θα δημιουργήσει προσοδοφόρες ευκαιρίες για τις εταιρείες. Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη του διαστημικού αεροπλάνου επόμενης γενιάς.

Ωστόσο, με τις εκτοξεύσεις πυραύλων, το περιβάλλον επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, η απόρριψη επικίνδυνων αερίων διευκολύνει την καταστροφή του στρώματος του όζοντος. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εμπόδιο στην επέκταση της αγοράς.

Ο διαστημικός τουρισμός επεκτείνεται πλέον και αποτελεί μέρος του τουρισμού περιπέτειας και αυτό αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω. Κάνοντας τον διαστημικό τουρισμό οικονομικά προσιτό για τις μάζες θα βοηθήσει την αγορά να ευδοκιμήσει.

Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι τοπικές και κεντρικές κυβερνήσεις θα ενισχύσουν επίσης τις πωλήσεις του διαστημικού τουρισμού μεταξύ 2023 και 2033. Επίσης, η ανάπτυξη των υποδομών θα επηρεάσει θετικά τη βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού.

Βασικές τάσεις που διαμορφώνουν τη βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού

  • Διαστημικές μεταφορές διαμόρφωση της ανάπτυξης της αγοράς: Οι διαστημικές μεταφορές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διαστημικής βιομηχανίας εδώ και πολύ καιρό.
    Υπήρξε τεχνολογική εξέλιξη για να καταστεί δυνατή η διαστημική μεταφορά, από την άποψη της υποτροχιακής μεταφοράς, της τροχιακής μεταφοράς καθώς και των παραβολικών πτήσεων.
    Με την απόλυτη συμμετοχή των διαστημικών υπηρεσιών και την υποστήριξη των ιδιωτών παικτών στη διαστημική αγορά, η βιομηχανία αναμένεται να έχει σημαντική ανάπτυξη.
    Για παράδειγμα, υπάρχουν εταιρείες όπως η Blue Origin και η SpaceX που έχουν κυκλοφορήσει τα συστήματα οχημάτων τους. Αυτά τα συστήματα είναι επαναχρησιμοποιήσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες αποστολές.
    Η πρόοδος στην τεχνολογία για τις διαστημικές μεταφορές θα τονώσει την αγορά του διαστημικού τουρισμού. Η συμμετοχή της βιωσιμότητας ως πτυχής ανάπτυξης στον διαστημικό τουρισμό θα επηρεάσει επίσης τη βιομηχανία.
  • Άνοδος του υπερηχητικού διαστημικού ταξιδιού: Ο χαμηλού κόστους ταξιδιωτικό χώρο είναι σίγουρα σε άνοδο και το εύρος του είναι ατελείωτο.
    Μία από τις βασικές πτυχές του είναι η αυξανόμενη δημοτικότητα των υπερηχητικών διαστημικών ταξιδιών, τα οποία ταξιδεύουν από έναν συγκεκριμένο προορισμό σε έναν άλλο προορισμό με τη βοήθεια αεροσκαφών.
    Σε μειωμένο χρονικό πλαίσιο, αυτοί οι πύραυλοι μπορούν να ταξιδέψουν από τον έναν προορισμό στον άλλο. Μόλις η πτήση γίνει εμπορική χρήση, θα υπάρχει τακτική μετακίνηση μεταξύ των ηπείρων. Με την υψηλή υιοθέτηση της τεχνολογίας, οι τιμές που προκύπτουν στα διαστημικά ταξίδια πρόκειται να μειωθούν.
    Υπάρχει μια βιώσιμη δυνατότητα διαστημικών ταξιδιών από τη 10η γενιά της, η οποία θα κάνει το μέλλον της μετακίνησης μάλλον εύκολο. Επιπλέον, με την τεχνολογική πρόοδο, αυτή η προσέγγιση βρίσκεται στην πραγματικότητα στα πρόθυρα της πλήρους εφαρμογής.

Περιορισμοί στην ανάπτυξη της αγοράς διαστημικού τουρισμού

Σημαντικός είναι ο κίνδυνος για το κλίμα από τον διαστημικό τουρισμό. Υπάρχει τεράστια πιθανότητα η βιομηχανία του διαστημικού τουρισμού να οδηγήσει στην εξάντληση του στρώματος του όζοντος που αποτελεί τη βάση για τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής στη Γη.

Βασικός λόγος πίσω από τέτοια περιστατικά είναι η καύση ορυκτών καυσίμων που απορροφούν το φως και τη θερμότητα από τον ήλιο, μετατρέποντάς τον σε ισχυρή επίδραση στην υπερθέρμανση του κλίματος.

Όταν οι πύραυλοι εκτοξεύονται στο διάστημα, απελευθερώνουν μαύρο άνθρακα στη στρατόσφαιρα και μένει εκεί. Οι εκπομπές μαύρου άνθρακα είναι επί του παρόντος σχετικά χαμηλές, αλλά όταν όλες οι προβλέψεις και η ανάπτυξη θα ευθυγραμμιστούν, θα φέρει όλες αυτές τις απειλές σε πραγματική εμφάνιση.

Ενίσχυση του διαστημικού τουρισμού στην Ιαπωνία

Σύμφωνα με το Future Market Insights, η ιαπωνική αγορά διαστημικού τουρισμού θα επεκταθεί με εκπληκτικό ρυθμό τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η ανάπτυξη νέων διαστημικών τεχνολογιών και η ευνοϊκή κρατική υποστήριξη θα τονώσουν τον διαστημικό τουρισμό σε όλη την Ιαπωνία.

Οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στον διαστημικό τομέα της Ιαπωνίας σχεδιάζουν καλά να ευθυγραμμίσουν μια διαμόρφωση πολιτικής για τον διαστημικό τουρισμό της Ιαπωνίας.

Για παράδειγμα, το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (METI) έχει διαμορφώσει διάφορες πολιτικές που ευθυγραμμίζονται με την προώθηση του διαστήματος.

Έχουν αναληφθεί διάφορες πρωτοβουλίες για στρατηγική δράση ως μέρος του Σχεδίου Δράσης για τη Στρατηγική Ανάπτυξης.
Θα παρουσιαστεί η διαστημική τεχνολογία επόμενης γενιάς, όπως η μετακίνηση σε τροχιά και οι οπτικές επικοινωνίες και θα δημιουργηθεί ένα διαστημικό σύστημα για την παρακολούθηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Επιπλέον, η εκτόξευση του δορυφορικού συστήματος Quasi-Zenith και του δορυφόρου παρατήρησης, με στόχο την ολοκληρωμένη πρόληψη καταστροφών και την πρόοδο στις ικανότητες διαχείρισης θα προμηνύουν καλά την αγορά.

Μαζί με αυτό, η συμμετοχή στην εξερεύνηση του Άρη και το Πρόγραμμα Artemis έθεσε τον υψηλότερο στόχο να γίνει ο κόμβος της Ασίας στη διαστημική επιχείρηση.
Με αυτές τις εξελίξεις στον διαστημικό τουρισμό της Ιαπωνίας, θα υπάρξει μια οικονομική άνοδος στον τομέα κατά τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η Ινδία στην αγορά διαστημικού τουρισμού

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) προσπαθεί να αναπτύξει τις δυνατότητές του στον διαστημικό τουρισμό πραγματοποιώντας την επίδειξη της ανθρώπινης πτήσης προς τη χαμηλή τροχιά της Γης.

Το Ινδικό Κέντρο Προώθησης και Εξουσιοδότησης Διαστήματος (IN-SPACe) αναζητά άμεσα ενεργό συμμετοχή από τον ιδιωτικό τομέα για να συνεχίσει τις διαστημικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν και τον διαστημικό τουρισμό.

Έχει επίσης υλοποιηθεί για την προώθηση, την εξουσιοδότηση και τη διαχείριση αυτών των δραστηριοτήτων από τον ιδιωτικό τομέα για να ενσωματωθούν στον τομέα του διαστήματος.

Όχι μόνο αυτό, αλλά το Τμήμα Διαστήματος αναλαμβάνει τη διαδικασία μιας διαστημικής πολιτικής που είναι ολοκληρωμένη και ολοκληρωμένη. Αυτό θα προσφέρει κατεύθυνση στις δραστηριότητες της Ιδιωτικής Ινδικής Διαστημικής Βιομηχανίας.

Το IN-SPACE σχεδιάζει να μοιράζεται τις τεχνικές εγκαταστάσεις στα κέντρα ISRO μαζί με ιδιωτικούς φορείς.
Αυτό όχι μόνο θα δημιουργήσει διαστάσεις διαστημικής προόδου αλλά θα αποφέρει και οικονομικά οφέλη καθώς εξελίσσεται ο διαστημικός τουρισμός.

Η εστίαση της NASA σε διαστημικούς προορισμούς

Όσον αφορά στα διαστημικά ταξίδια, οι ΗΠΑ προηγούνται από το προσκήνιο.

Η χώρα είναι αφοσιωμένη στην ανάπτυξη της βιομηχανίας του διαστημικού τουρισμού για να τονώσει την οικονομία της.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι διαστημικές υπηρεσίες όπως η NASA προσπαθούν να αναπτύξουν εμπορικούς προορισμούς στο διάστημα.

Τον Δεκέμβριο του 2021, για να κάνει σχέδια για διαστημικούς σταθμούς και άλλους εμπορικούς προορισμούς στο διάστημα, η NASA υπέγραψε συμφωνίες με 3 εταιρείες των ΗΠΑ.

Αυτό περιλαμβάνει Blue Origin of Kent, Northrop Grumman Systems Corporations of Dulles, Virginia, και Nanoracks LLC, του Χιούστον. Η κίνηση αναμένεται να τονώσει την αγορά του διαστημικού τουρισμού των ΗΠΑ.

Όσον αφορά στις μεταφορές, η NASA σχεδιάζει να στέλνει δύο ιδιωτικές αποστολές αστροναυτών στον ISS κάθε χρόνο και να διερευνήσει περαιτέρω αυτές τις ευκαιρίες για την περαιτέρω εμπορευματοποίησή του για οικονομική χρήση.

Η ισχυρή παρουσία κορυφαίων εταιρειών όπως η SpaceX θα ενισχύσει περαιτέρω την αγορά του διαστημικού τουρισμού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ανταγωνιστικό τοπίο

Οι βασικές εταιρείες διαστημικών περιηγήσεων χρησιμοποιούν μια μεγάλη ποικιλία στρατηγικών για να κυριαρχήσουν σε αυτήν την αγορά και να κερδίσουν κέρδη.

Νέες προσφορές διαστημικών περιηγήσεων, επενδύσεις σε προηγμένη τεχνολογία, συνεργασίες, εξαγορές και συνεργασίες είναι μερικές από τις βασικές στρατηγικές που υιοθετούνται από τους παρόχους διαστημικού τουρισμού.