Σύνταξη: tourismtoday.gr

Δυναμικά έχει ανακάμψει σε 34 χώρες σε όλο τον κόσμο, ο κλάδος των ταξιδιών και του τουρισμού. Η οικονομική δραστηριότητα ξεπερνά πλέον τα επίπεδα των επιχειρήσεων πριν από την πανδημία.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα σημαντικότερα σημεία της έκθεσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) 2023 για την Έρευνα Οικονομικών Επιπτώσεων (EIR).

Το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας φαίνεται εξαιρετικά λαμπρό. Οι προβλέψεις του WTTC να δίνουν μια ισχυρή παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία 15,5 τρις δολαρίων συνεισφορά στο ΑΕΠ παγκοσμίως, μέχρι το 2033.

Εάν συμβεί αυτό, η βιομηχανία θα αντιπροσωπεύει το 11,6% της παγκόσμιας οικονομίας, από τα 10 τρις δολάρια του 2019 (10,4% του ΑΕΠ).

Η βαθιά επίδραση του κλάδου στην απασχόληση

Επιπλέον, αναμένεται ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός θα απασχολούν περίπου 430 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο έως το 2033. Αυτό θα αντιστοιχεί περίπου στο 12% του ενεργού πληθυσμού του πλανήτη.

Πάνω από 95% η ανάκαμψη το 2023

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία πλησιάζει στα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας του 2019, ανακάμπτοντας πάνω από 95%, σύμφωνα με την έκθεση που μόλις κυκλοφόρησε.

Μόνο το 2023, η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία αναμένεται να φτάσει τα 9,5 τρις δολάρια. Πρόκειται για ποσοστό που είναι μόλις 5% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα του 2019, όταν τα ταξίδια ήταν στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι κορυφαίοι παίκτες

Οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία αναδεικνύονται ως οι πέντε κορυφαίοι παίκτες όσον αφορά τη συμβολή στο ΑΕΠ.

Παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αλλαγή, με την Ιαπωνία να ξεπεράσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτή την τελευταία κατάταξη.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Γαλλία, το Μεξικό, η Ιταλία, η Ινδία και η Ισπανία, επιδεικνύοντας τη διεθνή ποικιλομορφία στον κλάδο.

Αλλάζει την επόμενη δεκαετία το παγκόσμιο ταξιδιωτικό τοπίο

Η έκθεση WTTC υπογραμμίζει πώς το παγκόσμιο ταξιδιωτικό τοπίο πρόκειται να αλλάξει την επόμενη δεκαετία. Η Κίνα είναι έτοιμη να γίνει η κορυφαία οικονομία στον κόσμο, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.

Με αριθμούς που περιλαμβάνουν όχι μόνο τις δαπάνες των διεθνών επισκεπτών σε κάθε χώρα, αλλά και των υπηκόων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, οι προβλέψεις δείχνουν ότι έως το 2033:

  • Ο ταξιδιωτικός τομέας της Κίνας θα συνεισφέρει 4 τρις δολάρια στην οικονομία της και θα αντιπροσωπεύει το 14,1% του ΑΕΠ της.
  • Η βιομηχανία των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 3 τρις δολάρια, που αντιπροσωπεύει το 10,1% του ΑΕΠ.

Πριν από την πανδημία, η Κίνα ήταν στην κορυφή ήδη. Οι Κινέζοι ταξιδιώτες είχαν ήδη καθιερωθεί ως σημαντικοί παίκτες, αποτελώντας μερίδιο 14,3% των παγκόσμιων εξερχόμενων ταξιδιωτικών δαπανών.

Με τις διακοπές που σχετίζονται με την πανδημία, όπως το κλείσιμο των συνόρων και οι καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των θεωρήσεων, η Κίνα αποχωρίστηκε προσωρινά αυτήν την κυριαρχία.

Τώρα, ο κλάδος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στα επίπεδα του 2019, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Λατινική Αμερική, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη.
Μέχρι το 2033, το κινεζικό μερίδιο των παγκόσμιων εξερχόμενων ταξιδιωτικών δαπανών προβλέπεται να φθάσει σε ουσιαστικό 22,3%.

Πότε αναμένεται η ανάκαμψη στις ταξιδιωτικές και τουριστικές επενδύσεις

Οι επενδύσεις στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού έφτασαν τα 856 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αλλά παρέμειναν κατά 22,5% χαμηλότερες από τα επίπεδα προ του Covid 2019.

Το σύνολο για το 2022 αυξήθηκε κατά 11,1% από το προηγούμενο έτος και 53% υψηλότερο από ό,τι ήταν το 2020 που χτυπήθηκε από την πανδημία, σύμφωνα με to WTTC.

Η μελέτη οικονομικού αντίκτυπου σηματοδότησε μια «ισχυρή επιστροφή στην ανάπτυξη» που υποκινήθηκε από το παγκόσμιο φαινόμενο της παγωμένης ζήτησης μετά τα παγκόσμια lockdown.

Το WTTC προβλέπει αύξηση 11,5% στις επενδύσεις φέτος για να φθάσουν τα 955 δισεκατομμύρια δολάρια, με επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα που δεν αναμένεται μέχρι το 2025.

Έως το 2033, το WTTC προβλέπει μια «υποσχόμενη» μέση ετήσια ανάπτυξη 6,1% παγκοσμίως, με τους ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπεται να είναι στην Ασία-Ειρηνικό και την Καραϊβική.

Η παγκόσμια αύξηση των επιτοκίων δημιουργεί προκλήσεις για μελλοντικές επενδύσεις. Καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια για την καταπολέμηση του αυξανόμενου πληθωρισμού, το κόστος δανεισμού και των προϊόντων αυξάνεται.

Τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για μελλοντικές επενδύσεις στον τομέα, επομένως το WTTC επεσήμανε ότι είναι «κρίσιμο» ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας να συνεργαστούν για να καινοτομήσουν για να διασφαλίσουν τη συνεχή ενίσχυση του κλάδου.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν σταθερά με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,3%, από 754,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010 σε 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019, ή 4,5% του συνόλου των επενδύσεων σε ολόκληρη την οικονομία, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη με την Oxford Economics.

Ωστόσο, ο Covid-19 χτύπησε σκληρά, οδηγώντας σε πτώση 24% το 2020 και περαιτέρω 8% το 2021. Ωστόσο, το 2022 σηματοδότησε ένα σημείο καμπής.

Οι επενδύσεις πέρυσι ήταν 161% υψηλότερες από ό,τι το 2000 σε περιοχές όπως η Ασία-Ειρηνικός και η Αφρική, ενώ η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή παρουσίασαν πιο «συγκρατημένη» ανάπτυξη.

Σε αυτές τις περιοχές, η πανδημία έχει αναιρέσει μεγάλο μέρος της σημαντικής ανάπτυξης που επιτεύχθηκε τις δύο τελευταίες δεκαετίες, αν και οι επενδύσεις το 2022 παρέμειναν πάνω από τα επίπεδα του 2000.

Οι ΗΠΑ ηγήθηκαν των 10 κορυφαίων αγορών όσον αφορά τις απόλυτες επενδύσεις στον κλάδο το 2022 με 213 δισεκατομμύρια δολάρια, δείχνοντας έναν τομέα έτοιμο να ευδοκιμήσει ξανά.

Η Κίνα ήρθε δεύτερη με επένδυση 146 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τη Σαουδική Αραβία να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα με συνολική επένδυση 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ίδια χρονιά.

Οι νησιωτικοί προορισμοί οδηγούν τις κορυφαίες θέσεις για επενδύσεις σε ταξίδια και τουρισμό ως συνολικό ποσοστό μεριδίου των οικονομιών τους το 2022.
Οι Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ πρωτοστατούν, διοχετεύοντας το 35% των συνολικών οικονομικών επενδύσεων στον τομέα, ακολουθούμενες από την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα με 34% και η Αρούμπα σχεδόν στο 32%.

Η ιδιωτική επένδυση σε νέα αεροσκάφη, ξενοδοχεία και στόλους αυτοκινήτων είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ικανότητας του κλάδου.
Οι δημόσιες επενδύσεις συμπληρώνουν αυτήν την ανάπτυξη. Μαζί με τις συνδυασμένες επενδύσεις δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας, μεγαλύτερες οικονομίες και ισχυρότερες κοινότητες.

«Η επένδυση στα ταξίδια και τον τουρισμό δεν είναι απλώς ένα παιχνίδι αριθμών. Είναι ο καρδιακός παλμός της παγκόσμιας συνδεσιμότητας και της οικονομικής αναζωογόνησης, δήλωσε η Julia Simpson, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC.

Παρά τις οπισθοδρομήσεις από την πανδημία, η ανάπτυξη του 2022 είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι για το τι πρόκειται να έρθει.

Οι επενδύσεις στα ταξίδια και τον τουρισμό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανάκαμψης και της ανάπτυξης του κόσμου. Η ανθεκτικότητα και οι δυνατότητες καινοτομίας του κλάδου συνεχίζουν να μας οδηγούν μπροστά.
Παραμένουμε σίγουροι, αλλά και σε εγρήγορση, στην επιδίωξή μας για ένα φωτεινότερο, πιο συνδεδεμένο παγκόσμιο μέλλον».