“Για τους επόμενους μήνες, οι ανάγκες της αεροπορικής βιομηχανίας εκτιμώνται σε 70-80 δις δολάρια πρόσθετης βοήθειας. Διαφορετικά, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες δεν θα επιβιώσουν”.

Ο Αλεξάντερ Ντε Τζούνιακ, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) είναι σαφής, μιλώντας στο Air Forum, που διοργάνωσε η γαλλική εφημερίδα La Tribune.

Όπως είπε πιθανόν οι απώλειες της βιομηχανίας να φτάσουν στα 100 δις δολάρια φέτος. Όσον αφορά στο 2021 εκτιμά τις απώλειες σε 15,8 δις δολάρια.

Ενώ οι καλές ειδήσεις από το μέτωπο των εμβολίων προσφέρουν ελπίδα, η επιστροφή στα μαζικά ταξίδια παραμένει μήνες μακριά, λένε οι αεροπορικές εταιρείες.

Πιθανόν στα 100 δις δολάρια οι απώλειες φέτος

Το δεύτερο κύμα COVID-19 και οι περιορισμοί στα ταξίδια στενεύουν περαιτέρω τις οικονομικές προοπτικές για έναν τομέα για τον οποίο η IATA έχει προβλέψει ότι θα χάσει φέτος 87 δις δολάρια.

“Είναι πολύ πιθανό ότι θα δούμε μεγαλύτερες απώλειες από τα στοιχεία που ανακοινώσαμε”, δήλωσε ο επικεφαλής της ΙΑΤΑ.

Προσθέτοντας ότι το έλλειμμα ολόκληρου του έτους θα πλησιάζει πιθανώς τα 100 δις δολάρια.

Οι προβλέψεις για το 2021

Η IATA προέβλεψε μια οδυνηρά αργή ανάκαμψη με την επιστροφή στα επίπεδα κυκλοφορίας πριν από την κρίση μόνο το 2024.
Ο αριθμός των επιβατών θα εξακολουθεί να μειώνεται κατά 30% το επόμενο έτος.

Σε άρθρο του στο eurocontrol, υπογραμμίζει πως “η πρώιμη εκτίμηση μας για τις απώλειες του 2021 είναι 15,8 δις δολάρια.

Η πτώση των RPK είχε και θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα έσοδα. Πρόκειται για τα χειρότερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία των αερομεταφορών”.

Η εκτίμηση του Αλεξάντερ Ντε Τζούνιακ, είναι ότι “η εναέρια κυκλοφορία θα είναι στο 33% του επιπέδου της στο 2019 στα τέλη του 2020 και στη συνέχεια ελπίζουμε 50-60% στο τέλος του 2021”.