Του Χάρη Ντιγριντάκη
Όσοι προσφυώς αναφέρουν ότι το 2023 θα αποτελέσει χρονιά ρεκόρ για τα έσοδα στον ελληνικό τουρισμό δεν είναι μετά Χριστόν Προφήτες. Η αναπόδραστη αύξηση των τιμών μετακίνησης, φιλοξενίας και διατροφής των τουριστών, εξαιτίας της αναρρίχησης των λειτουργικών εξόδων και των προμηθειών των επιχειρήσεων, συνακόλουθη των τιμών στην ενέργεια, στην κατασκευή και στα τρόφιμα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια για ρεκόρ στα έσοδα με βάση το δεδομένο ότι οι αφίξεις κινούνται αν όχι το ίδιο ανοδικά,
Ο πήχης των εισπράξεων έχει τεθεί πλέον στα 20 δισ. ευρώ από τα 17,6 δισ. του 2022. Την πεποίθησή του ότι εκτός απρόσμενου αρνητικού απροόπτου, οι 31 εκατομμύρια αφίξεις και τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα του 2019 θα ξεπεραστούν φέτος εξέφρασε, μάλιστα, ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κ. Γιάννης Παράσχης, αναλαμβάνοντας λίαν προσφάτως τα ηνία του Συνδέσμου.
«Το 2023 που διανύουμε είναι η πρώτη χρονιά μετά την πανδημία που ξεκίνησε χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και εξελίσσεται ιδιαίτερα δυναμικά για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι ενδεικτική η μέχρι στιγμής πορεία των αεροπορικών αφίξεων εξωτερικού οι οποίες, με βάση τα στοιχεία τόσο του ΙΝΣΕΤΕ για την περιφέρεια όσο και τα δικά μας για το αεροδρόμιο της Αθήνας παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 11% σε σχέση με το 2019.
Η αυξημένη ζήτηση λοιπόν για ταξίδι, η δυναμική ανάπτυξη του μεγαλύτερου αριθμού των παραδοσιακών αγορών, καθώς και η εμφάνιση νέων, δυναμικών κατηγοριών ταξιδιωτών αποτελούν σημαντικές ενδείξεις για τη θετική πορεία του τουρισμού κατά τη χρονιά που διανύουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής στη διάθεσή μας, τόσο από πλευράς προ-κρατήσεων όσο και από πλευράς αεροπορικών θέσεων για τις περισσότερες περιοχές της χώρας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, εκτός απρόσμενου αρνητικού απροόπτου, οι 31 εκατομμύρια αφίξεις και τα 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα του 2019 θα ξεπεραστούν φέτος», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές θέσεις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Air Data Tracker, του ψηφιακού κόμβου του INSETE για την ανάλυση δεδομένων εισερχόμενων διεθνών πτήσεων, αυτές για το διάστημα Μαρτίου – Οκτωβρίου ανέρχονται σε σχεδόν 25 εκατ. (24.995.179), καταγράφοντας άνοδο 4,4% σε σχέση με το 2022, με το 53,7% των αεροπορικών θέσεων να είναι διαθέσιμες το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου.
Βάσει στοιχείων, μόνο τον Οκτώβριο παρατηρείται μικρή υστέρηση σε ποσοστό 1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Τις επόμενες τρεις εβδομάδες, μέχρι τις 25 Ιουνίου αναμένονται έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 2,7 εκατ. θέσεις.
Ως προς τις επιμέρους αγορές, στο top 5 των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων το φετινό καλοκαίρι για την Ελλάδα, βρίσκονται οι Βρετανοί με πάνω από 5,2 εκατ. διαθέσιμες θέσεις και αύξηση 4,6% έναντι του 2022 και ακολουθούν οι Γερμανοί με 4,3 εκατ. και πτώση 6,7% σε σχέση με το 2022.
Στην Τρίτη θέση βρίσκονται οι Ιταλοί με 2,19 εκατ. θέσεις και μείωση 1,9%, έπονται οι Γάλλοι στις 1,6 εκατ. θέσεις και πτώση 8,2% συγκριτικά με το 2022 και στην πέμπτη θέση κατατάσσονται οι Ολλανδοί με 1,03 εκατ. θέσεις και υστέρηση 1,6%.
Σε ό,τι αφορά τα νούμερα του Ισραήλ, το οποίο καταλαμβάνει την έκτη θέση ως προς τις top πηγές εισερχόμενων ταξιδιωτών για το καλοκαίρι του 2023, διατίθενται περίπου 960 χιλιάδες αεροπορικές θέσεις, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από όλες τις μεγάλες ξένες αγορές, σε ποσοστό κοντά στο 65,2% σε σχέση το 2022.
Μάλιστα, οι αφίξεις των Ισραηλινών δεν περιορίζονται μόνο στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της Ρόδου και του Ηρακλείου και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά διαχέονται και στην ηπειρωτική Ελλάδα, με αιχμή την Ηπειρο και την Πελοπόννησο.
Οι προορισμοί
Μετά από τρία χρόνια περιορισμών στα ταξίδια λόγω της πανδημίας, της αύξησης στις τιμές ενέργειας και των ακυρώσεων πτήσεων που πλήττουν τα αεροδρόμια, ο ελληνικός τουρισμός δείχνει σημάδια πλήρους ανάκαμψης, με τους επαγγελματίες του κλάδου να αναμένουν μια επιτυχημένη χρονιά .
Την εκτίμηση ότι η φετινή τουριστική χρονιά για την Ελλάδα θα είναι καλύτερη εκείνης του 2022, εξέφρασε ο κος Βασίλης Βογιατζής, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, επισημαίνοντας ότι ” Θα έχουμε διπλασιασμό των κρατήσεων. Θα αγγίξουμε τα επίπεδα του 2014, μια χρονιά πολύ δυνατή για τον ελληνικό τουρισμό”.
“Η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο προορισμό στην Ευρώπη και αυτό φαίνεται και από τον αριθμό πτήσεων που έχουν αυξηθεί”, τόνισε ο κος Βογιατζής.
Για τη Λέσβο, συγκεκριμένα, σημείωσε πως έχει μείνει λίγο πίσω σε ότι αφορά τον διεθνή τουρισμό καθώς δεν έχει γίνει σωστή προβολή του νησιού και για ακόμη μια χρονιά θα στηριχτεί στις αφίξεις από την Ελλάδα οι οποίες θα είναι πάνω απο 50% , ενώ αντίστοιχα οι ξένες αφίξεις δε θα ξεπεράσουν το 45%.
Αναφορικά με τις κρατήσεις υπογράμμισε “Εξακολουθεί στο νησί μας να υπάρχει ένας μειωμένος αριθμός τσάρτερ που δεν καλύπτει την προσφορά των δωματίων. Αυτό δημιουργεί ένα θέμα όσον αφορά τις πληρότητες των ξενοδοχείων, ειδικά στην χαμηλή σεζόν.
Αυτά τα κενά πιθανότατα θα καλυφθούν είτε εάν υπάρξει κάποια αύξηση των πτήσεων τσάρτερ την τελευταία στιγμή ή αν αυξηθεί η κίνηση των γκρουπ προσκυνηματικού χαρακτήρα από την Ηπειρωτική Ελλάδα.
Όσον αφορά την υψηλή σεζόν, αναμένουμε μια αύξηση της κίνησης λόγω του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος ευνοείται από τον προγραμματισμό δρομολογίων πλοίων από Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Βόλο”, πρόσθεσε.
Σε παρόμοιο κλίμα και ο κος Μπάμπης Βούλγαρης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, ο οποίος επισημαίνει ότι ο τουρισμός στην Κέρκυρα αλλά και σε όλη την Ελλάδα κινείται ήδη ανοδικά, καθώς υπάρχει αύξηση στις αφίξεις 15% από το 2019.
“Υπάρχει αισιοδοξία ότι το 2023 θα είναι μια εξαιρετική σεζόν από θέμα αφίξεων στο νησί μας. Ήδη οι προκρατήσεις δείχνουν μια ιδιαίτερη δυναμική σε σύγκριση με το 2022 και εάν δεν αντιμετωπίσουμε εξωτερικούς αστάθμητους παράγοντες θεωρώ πως η χρονιά θα έχει θετικό πρόσημο”, είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τον εισερχόμενο τουρισμό, η Κέρκυρα στηρίζεται στους ξένους και τον μαζικό τουρισμό.
“Αυτό φαίνεται και από τις πτήσεις, καθώς από Αθήνα είναι πέντε και όλες οι υπόλοιπες είναι από το εξωτερικό”, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κο Βούλγαρη, οι Έλληνες προτιμούν το νησί της Κέρκυρας το Πάσχα και την high season.
Παρόλο το κλίμα αισιοδοξίας και τα στοιχεία που προμηνύουν μια πολύ καλή τουριστική σεζόν, υπάρχουν και προβληματισμοί για τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες του κλάδου.
“Οι αυξήσεις στην ενέργεια μαζί με την πληθωριστική κρίση που διανύουμε έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων μας και παρότι καταφέραμε να έχουμε πάλι υψηλές πληρότητες δύσκολα θα μπορέσουμε να έχουμε τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα με πριν την πανδημία”, τόνισε ο κος Βούλγαρης.
“Σημαντικό όμως ρόλο φέτος αναμένεται να παίξει η προσαρμοστικότητα που θα πρέπει να δείξουμε στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η έλλειψη προσωπικού, οι ανεπάρκεια των δημοσίων υποδομών και ο αθέμιτος ανταγωνισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων”, συμπλήρωσε.
Στα υψηλά λειτουργικά έξοδα αναφέρθηκε και ο κος Άγγελος Καλλίας, Πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Δράμας.
“Περιμένουμε υψηλά έσοδα, φέτος, από τον τουρισμό, τα οποία, ωστόσο δεν αναμένεται να καλύψουν τα λειτουργικά κόστη των καταλυμάτων” τόνισε.
Όσον αφορά τις κρατήσεις, ανέφερε ότι κινούνται ανοδικά και υπάρχει καθημερινή ροή κυρίως από την Ευρώπη.
Ο κος Καλλίας ανέφερε ότι η Δράμα στηρίζεται στον εσωτερικό τουρισμό που αντιπροσωπεύει το 80-90% των αφίξεων, καθώς δεν αποτελεί κύρια επιλογή των ξένων τουριστών.
“Ωστόσο, μέρος των επισκεπτών μας προέρχεται από τις γείτονες χώρες, Βουλγαρία και Τουρκία, αλλά και από άλλες όπως η Γερμανία, Αγγλία και Ολλανδία”, σημείωσε.
Last minute κρατήσεις
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οι last minute κρατήσεις κυριαρχούν στις τάσεις ύστερα από το πέρασμα της πανδημίας.
Ως ρίσκο χαρακτηρίζει τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής ο κος Βούλγαρης.
Συγκεκριμένα υπογράμμισε πως “ Οι last minute κρατήσεις εδώ και δύο χρόνια αποτελούν τάση στον τουρισμό και συνεχώς κερδίζουν έδαφος. Αυτό οφείλεται κυρίως στην οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί και μέχρι τελευταία στιγμή οι άνθρωποι δε γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν”.
Οι κρατήσεις last minute, οι οποίες παραδοσιακά εξασφάλιζαν χαμηλότερες τιμές, φέτος δεν θα “τρέξουν” με προσφορές, ακόμα κι αν υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα στους προορισμούς.
Ως γενική τάση κρατήσεων, παρατηρείται ότι όσοι κάνουν κρατήσεις τελευταίας στιγμής, αποφεύγουν την υψηλή σεζόν. Οι κρατήσεις αυτές αφορούν είτε προγραμματισμένες αναχωρήσεις για το Μάιο και τον Ιούνιο του 2023, είτε τον Σεπτέμβριο, καθώς η υψηλή σεζόν φέτος κρίνεται από τους ταξιδιώτες ως ιδιαίτερα «ακριβή».