Η παγκόσμια μουσουλμανική ταξιδιωτική αγορά καταγράφει σημαντική ανάπτυξη, με τις προβλέψεις να υποδηλώνουν ότι θα φτάσει τις 230 εκατ. διεθνείς αφίξεις έως το 2028, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μουσουλμανικό Ταξιδιωτικό Δείκτη (GMTI) 2024.

Με προβλεπόμενη δαπάνη 225 δις. δολαρίων, η μουσουλμανική ταξιδιωτική αγορά επεκτείνεται ταχέως, παρουσιάζοντας τεράστιες δυνατότητες για προορισμούς και παρόχους υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο.

Η φετινή έκθεση τονίζει την αυξανόμενη επιρροή των νεότερων μουσουλμάνων ταξιδιωτών με γνώσεις τεχνολογίας, τον αυξανόμενο ρόλο των μουσουλμάνων γυναικών στην ταξιδιωτική αγορά και τις εξελισσόμενες προσδοκίες της μουσουλμανικής κοινότητας όσον αφορά στις υπηρεσίες που συμμορφώνονται με το Halal.

Το GMTI 2024 εισάγει επίσης το καινοτόμο πλαίσιο RIDA (Responsible, Immersive, Digital, and Assured), το οποίο ποσοτικοποιεί και κατηγοριοποιεί τις φιλικές προς τους μουσουλμάνους ταξιδιωτικές εμπειρίες, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για προορισμούς που θέλουν να αξιοποιήσουν αυτήν την προσοδοφόρα αγορά.

Βασικοί παράγοντες για την ανάπτυξη της μουσουλμανικής ταξιδιωτικής αγοράς :

Ο δείκτης GMTI 2024 περιγράφει αρκετούς κρίσιμους παράγοντες από την πλευρά της ζήτησης και της προσφοράς που τροφοδοτούν την ανάπτυξη της παγκόσμιας μουσουλμανικής ταξιδιωτικής αγοράς.

Άνοδος του πληθυσμού και δημογραφικά στοιχεία

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που καθοδηγούν την ανάπτυξη της μουσουλμανικής ταξιδιωτικής αγοράς είναι τα δημογραφικά στοιχεία του παγκόσμιου μουσουλμανικού πληθυσμού. Το GMTI 2024 σημειώνει ότι πάνω από το 70% των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο είναι κάτω των 40 ετών. Αυτός ο νέος, δυναμικός και γνώστης της τεχνολογίας πληθυσμός έχει υψηλά διαθέσιμα εισοδήματα και είναι πρόθυμος να εξερευνήσει νέους προορισμούς, δημιουργώντας σημαντική ζήτηση για υπηρεσίες συμβατές με το Halal. Με πολλούς νεότερους μουσουλμάνους ταξιδιώτες να ασχολούνται ιδιαίτερα με την ψηφιακή τεχνολογία, είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν ταξιδιωτικές επιλογές που καλύπτουν τις ανάγκες τους με βάση τη θρησκεία.

Αύξηση του ΑΕΠ σε χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία

Η οικονομική ανάπτυξη σε βασικές χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία, όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία και τα κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), δημιουργεί μια ανερχόμενη μεσαία τάξη με αυξανόμενη όρεξη για διεθνή ταξίδια. Η αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε αυτές τις περιοχές μεταφράζεται άμεσα σε περισσότερες δαπάνες για ταξίδια και τουρισμό, συμβάλλοντας στην επέκταση της μουσουλμανικής ταξιδιωτικής αγοράς. Αυτοί οι ταξιδιώτες αναζητούν πολιτιστικές, θρησκευτικές και επιχειρηματικές εμπειρίες στο εξωτερικό.