Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στα 2,7 δις δολάρια θα εκτοξευθεί η αγορά στα πολυτελή ταξίδια στην Ελλάδα έως το 2030, από τα 767,8 εκατ. δολάρια το 2020.
Όπως εκτιμά μελέτη της Allied Market Research, ο σύνθετος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 11,5% από το 2021 έως το 2030.

  • Το 2020, το κομμάτι τουρισμού περιπέτειας είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στην αγορά, μεγέθους 341 εκατ. δολαρίων.
  • Το 2030 αναμένεται να φτάσει στο 1,15 δις δολάρια, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10,9% (2021-2030).

Τα ταξίδια της απόλυτης πολυτέλειας κατείχαν το υψηλότερο μερίδιο αγοράς το 2020, μεγέθους 474,2 εκατ. δολαρίων.
Το 2030 αναμένεται να φτάσει το 1,71 δις δολάρια, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 11,6%.

  • Σχετικά με τους ταξιδιώτες πολυτελείας σε Ελλάδα, οι Baby Boomer είχαν την ισχυρότερη συμβολή (286,2 εκατ. δολάρια), η οποία εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1 δις δολάρια το 2030, με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 11,3%.
  • Οι Baby Boomer και Gen X είναι οι βασικοί σύμμαχοι της ελληνικής αγοράς πολυτελών ταξιδιών.

Σύμφωνα με την Allied Market Research «η αγορά πολυτελών ταξιδιών στην Ελλάδα αποτελεί μια βιομηχανία που αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, καθώς η χώρα είναι γνωστή για την πλούσια ιστορία της, τις πανέμορφες παραλίες της και τα πολιτιστικά της αξιοθέατα.

Η luxury αγορά απευθύνεται σε ταξιδιώτες υψηλών εισοδημάτων που αναζητούν αποκλειστικές εμπειρίες, όπως ιδιωτικά γιώτ, πολυτελείς βίλες και πεντάστερα ξενοδοχεία.
Δημοφιλείς προορισμοί για πολυτελή ταξίδια στην Ελλάδα είναι τα ελληνικά νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, αλλά και η Αθήνα».

 

Οι παράγοντες που αυξάνουν τα πολυτελή ταξίδια σε Ελλάδα

Τον τουρισμό πολυτελείας στην Ελλάδα καθοδηγούν παράγοντες όπως η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, οι ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες και η ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας στην χώρα.

«Η κυβέρνηση, επισημαίνεται έχει λάβει επίσης μέτρα για την προώθηση του τουρισμού πολυτελείας στη χώρα, με πρωτοβουλίες όπως η βελτίωση των υποδομών και η παροχή φορολογικών κινήτρων στους φορείς του πολυτελούς τουρισμού».

Οι τάσεις στα πολυτελή ταξίδια σε Ελλάδα

  • Αυξημένη ζήτηση για βιωματικά ταξίδια: Οι ταξιδιώτες πολυτελείας αναζητούν μοναδικές, εξατομικευμένες εμπειρίες που τους βυθίζονται στην τοπική κουλτούρα και παραδόσεις.
    Η Ελλάδα προσφέρει περιοχές για βιωματικά ταξίδια, όπως μαθήματα μαγειρικής, ξεναγήσεις πολιτιστικών περιηγήσεων και γευσιγνωσίες κρασιού.
  • Επέκταση πολυτελών καταλυμάτων: Ο κλάδος των πολυτελών καταλυμάτων στην Ελλάδα κινείται με αυξανόμενο αριθμό ξενοδοχείων πέντε αστέρων, βιλών και ιδιωτικών νησιωτικών θερέτρων που αναπτύσσονται για να ανταποκριθούν στις αγορές της.
  • Αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά νησιά: Τα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να είναι δημοφιλής προορισμός για πολυτελή ταξίδια, με τις εκπληκτικές παραλίες, τα κρυστάλλινα νερά και τα γραφικά χωριά τους να προσελκύουν ταξιδιώτες υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο.
  • Ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού: Καταγράφεται αυξανόμενη ζήτηση για φιλικές προς το περιβάλλον και βιώσιμες τουριστικές εμπειρίες. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε με πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα που δίνουν προτεραιότητα στη βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Έμφαση στην ευεξία: Η αγορά πολυτελών ταξιδιών στην Ελλάδα εστιάζει στο wellness, με τους ταξιδιώτες να αναζητούν εμπειρίες που προάγουν τη σωματική και ψυχική ευεξία, όπως μαθήματα γιόγκα και διαλογισμού, θεραπείες σπα και επιλογές υγιεινής διατροφής.

Συνολικά, για την αγορά πολυτελών ταξιδιών στην Ελλάδα εκτιμάται συνεχής ανάπτυξη των επόμενων ετών, καθώς η χώρα συνεχίζει να προσελκύει ταξιδιώτες υψηλού επιπέδου με την πλούσια ιστορία, τα όμορφα τοπία και τις μοναδικές πολιτιστικές εμπειρίες της.