Την αύξηση των τουριστικών εσόδων στα 9,15 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, με άνοδο 13,6% σε ετήσια βάση, καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Τον Ιούλιο, τα έσοδα από ταξιδιωτικές υπηρεσίες ενισχύθηκαν στα 3,645 δισ. ευρώ από 3,28 δισ. το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Ειδικότερα:
Όπως ανακοίνωσε η ΤτΕΕΛΛ -1,01%, τον Ιούλιο του 2019, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,3 δισεκ. ευρώ, κατά 34 εκατ. ευρώ μειωμένο σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2018.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου αγαθών και των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κατά 184 εκατ. ευρώ, καθώς σε τρέχουσες τιμές η άνοδος των εισαγωγών υπερέβη εκείνη των εξαγωγών και στις δύο περιπτώσεις των καυσίμων και των αγαθών χωρίς καύσιμα. Σημειώνεται ότι σε σταθερές τιμές οι εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών σημείωσαν αύξηση κατά 8,5% και 5,7%, αντίστοιχα.
Η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 281 εκατ. ευρώ οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες.
Το ισοζύγιο μεταφορών σημείωσε μικρή βελτίωση, οφειλόμενη αποκλειστικά στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών επιδεινώθηκε. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 2,4% και 11,1%, αντίστοιχα.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε κυρίως λόγω των αυξημένων πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη και δευτερευόντως λόγω των μειωμένων εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα, που περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής.
Τέλος, μικρή επιδείνωση σημείωσε το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων, που οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 725 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018 και διαμορφώθηκε στα 2,7 δισεκ. ευρώ.
Η βελτίωση αυτή οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως στη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, οι οποίες αντιστάθμισαν τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε παρά την άνοδο των εξαγωγών, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο σε απόλυτο μέγεθος.
Σημειώνεται ότι τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2018, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς.
Ειδικότερα, τους πρώτους επτά μήνες του 2019 οι εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο 2,2% σε τρέχουσες τιμές (1,3% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7% σε τρέχουσες τιμές (2,7% σε σταθερές τιμές).
Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών διευρύνθηκε.
Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 13,6%, αν και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασαν οριακή μόνο αύξηση κατά 0,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Οι εισπράξεις από μεταφορές αυξήθηκαν κατά 6,9%, κυρίως λόγω της αύξησης των εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές.
Ισοζύγιο Κεφαλαίων
Τον Ιούλιο του 2019, το ισοζύγιο κεφαλαίων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019 το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων αυξήθηκε.
Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων
Τον Ιούλιο του 2019, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) κατέγραψε πλεόνασμα 1,3 δισεκ. ευρώ, μειωμένο κατά 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 2,4 δισεκ. ευρώ, μικρότερο κατά 793 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο της ίδιας περιόδου του 2018.
Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών
Τον Ιούλιο του 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων στο εξωτερικό σημείωσαν αύξηση κατά 170 εκατ. ευρώ με σημαντικότερη συναλλαγή τη συμμετοχή της Μότορ Όιλ (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου Α.Ε. στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ireon Investments LTD (Κύπρος). Οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 501 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερη συναλλαγή την εξαγορά της Ιασώ Α.Ε. από την OCM Luxembοurg Healthcare Greece S.a.r.l. (Λουξεμβούργο).
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στη μείωση (κατά 1,0 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 746 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 469 εκατ. ευρώ) και των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μη κατοίκους (κατά 322 εκατ. ευρώ). Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεών τους αντανακλά τη μείωση (κατά 973 εκατ. ευρώ) των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους, καθώς και τη μείωση (κατά 831 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).
Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 412 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 2,5 δισεκ. ευρώ.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται στην αύξηση (κατά 2,8 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση (κατά 4,4 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 3,5 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 3 δισεκ. ευρώ) των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους, καθώς και τη μείωση (κατά 1,9 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET).
Στο τέλος Ιουλίου 2019, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 7,0 δισεκ. ευρώ, έναντι 6,3 δισεκ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου του 2018, κυρίως λόγω μεταβολής της αποτίμησής τους.