της Εύας Οικονομάκη
Τα 40 εκατ. ευρώ προσεγγίζουν μέχρι στιγμής οι ζημιές που έχουν υποστεί τα ελληνικά ξενοδοχεία από ακυρώσεις συνεδρίων και εκδηλώσεων εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καταδεικνύοντας τη σημασία του συνεδριακού τουρισμού για την ελληνική ξενοδοχία.
Το ισχυρότερο πλήγμα έχουν δεχθεί τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, τα οποία μετρούν απώλειες εσόδων 31,6 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα εποχικής λειτουργίας καταγράφουν ζημιά 8,4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, το 83,3% των ιδιοκτητών των μονάδων συνεχούς λειτουργίας τόνισε ότι ο ρυθμός μελλοντικών κρατήσεων για συνέδρια και εκδηλώσεις κινείται πτωτικά κατά 85% σε σχέση με το 2019, ενώ το 58,1% των ιδιοκτητών ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας επεσήμανε ότι ο ρυθμός εισερχόμενων κρατήσεων για αντίστοιχα events κινείται πτωτικά κατά 67% σε σχέση με πέρυσι.
Ως απόρροια της μειωμένης κινητικότητας, το 87,6% των ιδιοκτητών ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας εκτιμά ότι ο τζίρος τους από εκδηλώσεις και συνέδρια θα κινηθεί πτωτικά κατά 66,0% το 2020 σε σχέση με το 2019, με το 8,6% να πιστεύει ότι τα έσοδα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα παραμείνουν αμετάβλητα.
Αντίστοιχα, το 66,5% των επιχειρηματιών υπολογίζει ότι ο τζίρος από συνέδρια και εκδηλώσεις στα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας θα μειωθεί κατά 48% στο σύνολο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το 2019, το 24,7% εκτιμά ότι ο τζίρος από το συνεδριακό τουρισμό θα παραμείνει αμετάβλητος και μόλις το 2,5% ότι θα κινηθεί ανοδικά.
Αλλαγή συμβολαίων
Την ίδια στιγμή, οι ξενοδόχοι δέχονται πιέσεις από τους tour operators για αλλαγή των συμβολαίων τους. Συγκεκριμένα, με βάση την έρευνα, το 23,8% δήλωσε ότι δέχθηκε πιέσεις για μείωση των τιμών της τάξης του 30,4%, ενώ το 12,2% τόνισε ότι δέχθηκε πιέσεις για μείωση των δωματίων σε ποσοστό 41,5%.
Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας, μόνο το 1/4 των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας είχε δεχτεί πίεση για μείωση τιμών από tour operators και μόνο το 12% εξ αυτών για μείωση αριθμού δωματίων, γεγονός που προεξοφλεί την περαιτέρω επιδείνωση των ρυθμών πτώσης των κρατήσεων και άρα του τζίρου των επιχειρήσεων.
Στα 482 εκατ. ευρώ οι απώλειες από δωμάτια
Μέχρι στιγμής, πάντως, τα απωλεσθέντα έσοδα από τις ακυρώσεις κρατήσεων δωματίων ανέρχονται σε 482 εκατ. ευρώ, με τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας να καταγράφουν ζημιά 271,6 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα συνεχούς λειτουργίας μετρούν απώλειες 210 εκατ. ευρώ.