Στο φώς της δημοσιότητας έδωσε η Ryanair το ποσό που αναμένεται να καταβάλλει φέτος για την ρύπανση του περιβάλλοντος και μάλιστα κατά 17% πιο αυξημένο σε σχέση με πέρυσι.

Το ποσό το οποίο αγγίζει τα 630 εκατ. ευρώ, αναμένεται να διαμοιραστεί στις αρχές εναέριων μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου (383 εκατ. ευρώ), της Γερμανίας (85 εκατ. ευρώ), της Σκανδιναβίας και της Αυστρίας (5 εκατ. ευρώ).

Επιπλέον, θα δοθούν 150 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή 115 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.

Η αύξηση αυτή σημαίνει πως οι περιβαλλοντικοί φόροι κοστίζουν στο low-cost αερομεταφορέα 4,12 ευρώ ανά επιβάτη, ή αλλιώς το 11% του εισιτηρίου.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ιρλανδικής εταιρείας, Kenny Jacobs, δήλωσε πως η Ryanair δημοσίευσε το ποσό για να καταρίψει το μύθο πως η αεροπορικές δεν πληρώνουν περιβαλλοντικά τέλη.

«Το ανθρακικό αποτύπωμα κάθε επιβάτη της Ryanair για το 2019 ήταν 66 γραμμάρια δηλαδή σχεδόν το μισό σε σύγκριση με άλλες εταιρείες. Επιπλέον η Ryanair θα επενδύσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα στόλο 210 νέων αεροσκαφών Boeing 737 “gamechanger” τα οποία θα μεταφέρουν 4% περισσότερους επιβάτες αλλά θα μειώσουν το καύσιμο κατά 16%», πρόσθεσε.