Ισοπεδωτικά για τον ισπανικό τουρισμό, είναι τα επίσημα στοιχεία. Το ισπανικό συμβούλιο τουρισμού EXCELTUR προβλέπει συνολική απώλεια 98,7 δις ευρώ έως το τέλος του 2020.

Δηλαδή 15,6 δις περισσότερα σε σύγκριση με τα 83,1 απώλειες που είχαν προβλεφθεί τον Ιούνιο πριν τα πιο πρόσφατα κρούσματα.

Αυτό αντιπροσωπεύει 64,7% λιγότερη δραστηριότητα σε σχέση με το 2019. Και το 84% αυτής της νέας αναθεώρησης εξηγείται από τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης.

Η επιβράδυνση της τουριστικής δραστηριότητας ακολουθεί περισσότερο από το ήμισυ της πτώσης του 15,1% σε ολόκληρη την ισπανική οικονομία του τρέχοντος έτους (57,5% του εθνικού ΑΕΠ, σύμφωνα με το σενάριο υψηλότερου κινδύνου που προέβλεψε η Τράπεζα της Ισπανίας τον Ιούνιο, και σύμφωνα με με τις προβλέψεις άλλων επίσημων διεθνών οργανισμών).

Και όπως αναμενόταν, η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ισπανία ως ανεπτυγμένη χώρα με την οικονομία να πλήττεται περισσότερο από την παρακμή του τουρισμού.

Επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας

Η EXCELTUR προβλέπει απώλειες 36,6 εκατ. ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο και 18,6 το τέταρτο. Οι οποίες θα προστεθούν στα 43,4 εκατ. που έχουν ήδη χαθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν απώλειες της τουριστικής βιομηχανίας 63,3% και 58,1% κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο στην τουριστική δραστηριότητα του 2020 σε σύγκριση με πέρυσι.

Ένας άλλος τομέας που επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό στο τέλος του καλοκαιριού θα είναι η απασχόληση.

“Καθώς τα κρούσματα είναι πιθανό να συνεχιστούν, οι εταιρείες είναι προσεκτικές και οι απώλειες θέσεων εργασίας αναμένεται να αυξηθούν καθώς εξελίσσεται το έτος”, δήλωσε ο Paul Smith, οικονομολόγος της IHS Markit.

Μέχρι το τέλος Ιουλίου και στα μέσα της σεζόν, υπήρχαν ήδη 823.000 λιγότεροι εργαζόμενοι (37,4% λιγότερα από τα 2,2 εκατομμύρια τον Ιούλιο του 2019).

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Δημόσιας Απασχόλησης (SEPE), 517.000 θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν μέσω ERTEs (το ισπανικό πρόγραμμα) και υπήρχαν 306.000 λιγότεροι εργαζόμενοι (67% λιγότερα στα καταλύματα, 87% στα ταξιδιωτικά γραφεία, 81% στις μεταφορές, 46% σε εστιατόρια και 45,2% χώρους αναψυχής).

Καταλονία, η Κοινότητα που πλήττεται περισσότερο

Η EXCELTUR ανέφερε επίσης ότι μεταξύ των αυτόνομων κοινοτήτων με τις περισσότερες επιπτώσεις, η Καταλονία κατατάχθηκε πρώτη στην πτώση των επιδόσεων (19 εκατομμύρια λιγότερα έσοδα από τον τουρισμό και μείωση της δραστηριότητας κατά 56% σε σύγκριση με τα στοιχεία του περασμένου έτους).

Ο ξενοδοχειακός σύλλογος της Βαρκελώνης, Gremi d’Hotelers de Barcelona, ​​ανέφερε ότι το 75% των εγκαταστάσεων στην περιοχή έχουν κλείσει.

Η βιομηχανία φιλοξενίας ζήτησε την επέκταση και την ευελιξία ων μακροπρόθεσμων μέτρων.

Η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη σε άλλους τομείς, όπως τα ταξιδιωτικά γραφεία. Η Εθνική Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (Unav) αποκάλυψε μια ανησυχητική κατάσταση.

Τα δύο τρίτα των ισπανικών ταξιδιωτικών γραφείων θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εάν δεν παραταθούν τα μέτρα στήριξης μέχρι το Πάσχα.