Σύνταξη: tourismtoday.gr

Συνταγματική και νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την απόφαση του Δήμου Μυκόνου για αύξηση από 65% έως 400% των τελών παραχώρησης αιγιαλού για την τοποθέτηση ομπρελοξαπλωστρών, τραπεζοκαθισμάτων, κ.λπ. από επιχειρήσεις (εστιατόρια, μπαρ, κ.λπ.) είναι συνταγματική και νόμιμη.

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση δικηγόρου από την Θεσσαλονίκη που τα τελευταία χρόνια διαμένει προσωρινά στη Μύκονο, μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχει καταθέσει και αναμένεται να συζητηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι οι τιμές ενοικίασης του αιγιαλού από την πλευρά του Δήμου Μυκόνου είναι αυξημένες σε σχέση με αυτές της περσινής θερινής περιόδου από 100% έως 400%, ενώ οι προβλεπόμενες αυξήσεις στις εμπορικές και επαγγελματικές μισθώσεις είναι στο 3%.

Επίσης, υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις στα τέλη για την παραχώρηση παραλίας στις επιχειρήσεις περιορίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του για την ελεύθερη απόλαυση των παραλιών της Μυκόνου, καθώς μάλιστα οι παραλίες αποτελούν δημόσιο αγαθό.

Σημειώνει δε ότι ο Δήμος Μυκόνου παράνομα δεν διαφυλάσσει ελεύθερες ζώνες στις παραλίες για να μπορεί ο κόσμος να προσέρχεται στην θάλασσα, αφού οι παραλίες έχουν αφεθεί στην αποκλειστική χρήση των καταστημάτων.

Όπως υπογραμμίζει ο δικηγόρος “δεν θα μπορεί να καλύψει οικονομικά σε καθημερινή βάση την πρόσβασή του στις παραλίες, λόγω του απαγορευτικού κόστους που θα υπάρχει, καθώς οι αυξήσεις στα τέλη θα μετακυλήσουν στις τιμές ενοικίασης των ομπρελοκαθισμάτων καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση στους κατοίκους και επισκέπτες”.
Αναφέρει πώς είναι “αναγκασμένος υποχρεωτικά να δέχεται τις υπηρεσίες των επιχειρηματιών με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η καθημερινή απόλαυση του δημόσιου αγαθού της παραλίας, λόγω του υψηλού κόστους”.

Γιατί οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν την αίτηση αναστολής

  • Η παραχώρηση των εκτάσεων στις επιχειρήσεις είναι σε τμήμα της έκτασης των αιγιαλών και όχι στο σύνολο τους.
  • Δεν προκύπτει ότι αναιρείται ή δεν εξυπηρετείται η κοινή χρήση των αιγιαλών.
  • Δεν πιθανολογείται η παραβίαση των Συνταγματικών επιταγών και της νομοθεσίας γενικότερα, για την ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση στους αιγιαλούς της Μυκόνου.
  • Η μετακύληση του κόστους των επιχειρηματιών προς καταναλωτές που υποστηρίζει ο δικηγόρος είναι μέλλουσα και ενδεχόμενη.
  • Δεν επικαλείται ο δικηγόρος ότι θα υποστεί οικονομική ζημιά.